Te-ai gandit sa folosesti vreodata clesti pentru homari sau lingurita unduita pentru miere? Fie ca este vorba despre mese oficiale organizate pe cont propriu, fie pentru este vorba despre mese festive cu preparate speciale, simplele tacamuri cunoscute - furculita, cutit, lingura - nu mai sunt suficiente. Iata in continuare cateva dintre tacamurile speciale de care poti avea nevoie, in diverse ocazii.
 

Furculita de salata
 

Furculita de salata nu este prea diferita de o furculita obisnuita. Tacamul are trei sau patru dinti, insa acestia sunt mai scurti decat la furculita de cina.


 


Furculita si cutitul de peste
 

Tacamurile pentru peste sunt separate de celelalte. De obicei, au un aspect elegant, pentru a se asorta cu mancarea, pestele fiind intodeauna un preparat mai scump. Adesea, furculita de peste si cutitul de peste sunt facute din argint. Otelul tinde sa reactioneze chimic cu lamaia din peste si creeaza un gsut neplacut. Furculita de peste are trei sau patru dinti, relativ lungi, drepti sau inclinati in interior. Cutitul este foarte usor de recunoscut, deoarece este plat, ca o lopatica. Scopul lui nu este atat taierea, cat separarea carnii pestelui de oase.


 


Furculita pentru fructe de mare
 

Furculita pentru fructe de mare exista in diverse forme si modele. Poti gasi pe piata furculite specializate pe tipul de fructe de mare consumate. In general, un astfel de tacam are doi sau trei dinti lungi si subtiri. Acestia au scopul de a permite scobirea in cochilie si extragerea carnii.



La capitolul acesta intra si homarul, care este un preparat special, cu tacamuri la fel de speciale. Pentru a fi servit, este nevoie de b>cleste< pentru homar, furculita si cutit pentru homar, un servet mare si un bol cu apa si lamaie. Toate sunt ascutite si arata precum niste instrumente chirurgicale.


 


Lingurita de caviar
 

Pentru un preparat scump precum caviarul, este recomandata folosirea unor lingurite potrivite. Linguritele pentru caviar sunt rotunde, cu un maner lat. Pot fi recunoscute usor datorita faptului ca sunt realizate din materiale non-metalice: sticla, os, scoica etc. In acest fel se evita reactia dintre metal si icre.

  •   2011-08-03
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii