Sfaturi culinare

#sos bechamel #bechamel #sfaturi culinare

Trucuri pentru un sos Bechamel perfect

Sosul Bechamel este unul dintre cele mai populare, dar si sofisticate sosuri din lume. Specific bucatariei frantuzesti, sosul "alb" bazat pe lapte, unt si faina ramane una dintre provocarile culinare ale multor gospodine. Din cauza riscului de a nu se lega sau a face cocoloase, multe persoane renunta la a-l mai prepara. Insa cu cateva trucuri si secrete la indemana, sosul Bechamel poate fi facut de absolut oricine, chiar si de cele mai nepricepute persoane intr-ale bucatariei!

Bechamel este un sos care se prepara pe foc si pare foarte simplu de facut: se topeste untul, se adauga faina si apoi laptele, in cantitati prestabilite. Insa dincolo de acesti pasi simpli, exista cateva trucuri care il fac sa fie gustos, dar mai ales, sa aiba consistenta potrivita si sa nu aiba cocoloase.


Foloseste lapte fierbinte!

La momentul in care trebuie sa adaugi laptele - dupa topirea untului si adaugarea fainei - asigura-te ca laptele este intotdeauna cald sau fierbinte. Acesta este un secret pentru evitarea formarii cocoloaselor in timpul gatirii lui.


Fierbe sosul si dupa ce s-a ingrosat!

Cele mai multe persoane sting focul la cateva minute dupa ce au pus laptele peste faina si au constatat ca sosul s-a legat si ingrosat. Gresit, spun specialistii in bucatarie, care sustin ca sosul trebuie fiert cel putin jumatate de ora, inainte de a fi gata. In caz contrar, faina ramane cruda, iar sosul capata gustul acesteia.


Foloseste ceapa sau usturoi pentru un plus de aroma!

Daca vrei sa dai un plus de gust sosului Bechamel, secretul consta in sotarea unei cepe mici sau a unor catei de usturoi in untul topit, inainte de adaugarea fainei. Dupa ce usturoiul sau ceapa s-a sotat elimin-o utilizand o strecuratoare si foloseste doar untul aromatizat pentru prepararea sosului.


Adauga o frunza de dafin la final!

La final, dupa ce ai stins focul, asezoneaza sosul cu sare, piper si adauga o frunza de dafin pentru a da un plus de gust preparatului, dar scoate-o inainte de servirea acestuia.


Acopera sosul cu o folie de aluminiu!

Pentru a evita formarea unei pojghite la suprafata sosului, este recomandat ca dupa ce stingi focul, sa acoperi oala cu o folie de aluminiu.

Sursa foto: lekkas-giorgos.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete