Aluatul de baza:
- 2 oua intregi
- 1/2 lingurita sare
- un pahar de lapte
- faina, cat cuprinde
- un pahar de apa minerala
- 2 linguri de ulei
Bate bine ouale cu sarea, adauga laptele si faina, apoi adauga apa minerala si uleiul. Daca este necesar adauga faina pana obtii consistenta dorita.
Cum sa faci aluatul gustos, in functie de preparat:
Pentru clatitele dulci, adauga aluatului coaja de portocala si lamaie, zahar dupa gust, vanilie, rom, scortisoara, cacao etc. Joaca-te cu aromele in functie de preferinte.
Pentru clatitele sarate, adauga in aluat mustar, piper, boia si poti inlocui apa minerala cu bere, asezoneaza cu sare dupa gust.
Pune o tigaie speciala pentru clatite la incins si unge-o cu putin unt. Adauga un polonic de aluat si niveleaza-l bine. Dupa ce clatita s-a ument introarce-o pa partea cealalta si las-o sa se rumeneasca din nou.
Scoate clatita pe un platou si acopera-o cu o farfurie. In acest fel se clatitele nu se vor raci rapid, iar umiditatea creata de abur le va mentine moi si pufoase.