Iata care sunt vinurile potrivite fiecarui tip de preparat:
Aperitive reci sau calde – vin alb, sec sau demisec precum Riesling sau Sarba
Platouri de branza proaspata – vin alb, usor, precum Sarba sau Riesling
Platouri de branza fermentata – vin rosu, demisec, precum Cabernet Sauvignon
Preparate din peste de apa dulce – vin alb, sec sau demisec precum Riesling sau Sauvignon Blanc
Preparate din peste oceanic si fructe de mare – vin alb, sec sau demisec precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau Rose
Carne de pasare cu sosuri albe – vin alb, sec sau demisec precum Feteasca Alba sau Sarba
Carne de pasare la cuptor – vin rosu, demisec, precum Feteasca Neagra, Merlot sau Pinot Noir, ori vin alb demisec precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau Rose
Carne de curcan – vin rosu, demisec, precum Merlot, Feteasca Neagra sau Pinot Noir
Carne de porc sau miel – vin rosu demisec precum Feteasca Neagra sau Pinot Noir
Preparate grele, cu carne de porc, vita sau miel – vin rosu sec precum Merlot sau Feteasca Neagra
Sarmale – vin rosu sec sau demisec precum Feteasca Neagra sau Pinot Noir
Carne de vanat – vin rosu, taninos si robust, de preferinta vechi, cu buchet pronuntat precum: Cabernet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagra
Desert – vinuri demidulci sau dulci, licoroase si aromate, precum Tamaioasa Romaneasca
Temepratura de servire a vinului
Pentru un gust deosebit, fiecare vin se serveste la o anumita temperatura, in functie de tipul acestuia, astfel:
- vinul alb – 10-12 grade Celsius
- vinul roze – 12-14 grade Celsius
- vinul rosu – se consuma la temperatura camerei: 16-18 grade Celsius
Sursa foto: pixabay.com