Sfaturi culinare

#peste #sfaturi culinare #somon #gatire somon

Tu stii sa gatesti corect somonul? 5 greseli frecvente pe care sa le eviti

Somonul este unul dintre cele mai consumate si gatite tipuri de peste din intreaga lume. Desi este un peste versatil si simplu de preparat, exista persoane care fac o multime de greseli in timp ce il gatesc, afectandu-i nu doar gustul, ci si continutul nutritiv. Iata cateva dintre cele mai frecvente erori pe care trebuie sa le eviti cand gatesti somonul!

1. Nu stii cum sa alegi somonul

Gatirea somonului incepe inca din stadiul de cumparare. Este foarte important sa alegi un somon proaspat, astfel incat sa te bucuri de o carne de calitate si sa nu-ti pui in pericol sanatatea. Printre principalele criterii pe care trebuie sa le vizezi sunt aspectul (roz-portocaliu intens, suprafata apoasa, nu cleioasa), textura (sa fie tare cand il apesi cu degetul si sa revina rapid la forma initiala) si mirosul (dulce-sarat).

2. Ii indepartezi pielea inainte de preparare

Daca optezi pentru bucati de somon, nu te grabi sa ii inlaturi pielea inainte de a-l prepara, intrucat are un rol foarte important la gatit. Este cea care tine carnea compacta in timpul frigerii, coacerii sau gatirii la aburi si te ajuta sa il manevrezi mai usor cand il prepari. In plus, pielea creeaza o bariera intre tigaie sau gril si carnea propriu-zisa, impiedicand arderea carnii.

3. Nu ii scoti oasele

Somonul este un peste care trebuie gatit fara oase, de aceea, este important ca atunci cand cumperi bucati mari, sa ai grija sa le indepartezi. Multa lume greseste insa atunci cand ii scoate oasele. Somonul este o carne foate frageda si pretentioasa, de aceea, oasele trebuie indepatate cu atentie, cu ajutorul unei pensete, in directia in care sunt si orientate.

4. Il gatesti prea mult

Somonul este un peste care se gateste in doar cateva minute (5-8 min.), indiferent ca il frigi pe gratar, il prepari la tigaie sau la cuptor. Timpul de preparare depinde insa si de dimensiunea bucatii pe care o gatesti. Somonul este gata cand incepe sa isi schimbe usor culoarea, dar ramane totusi compact si isi pastreaza textura moale. Daca este foarte tare si incepe sa sfaramiteze in tigaie, inseamna ca l-ai gatit prea mult.

5. Il intorci cu furculita

Primul impuls atunci cand gatesti somonul este sa iei prima furculita pe care o vezi prin bucatarie si sa il intorci in tigaie sau pe gratar. Gresit, spun specialistii, care recomanda folosirea unei spatule pentru manevrarea somonului in timpul gatitului. Furculita dezintegreaza usor somonul, care este un peste foarte fraged.

Sursa foto: seafood.betterrecipes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare