Cum alegi uleiul de nuci
Uleiul de nuci este obtinut, in special, prin presarea la rece. Acesta trebuie sa aiba o culoare galben-inchis si o aroma intensa de nuci.
Uleiul de nuci de calitate este produs in special in Franta (cel mai mare producator de ulei de nuci din Europa), din soiul de nuca Junglans regia. Desigur, poti gasi ulei de nuci de calitate superioara si de la alti producatori. Trebuie sa fii foarte atent la eticheta. Asigura-te ca acesta este obtinut prin presarea la rece si ca nu este extrarafinat.
Acorda atentie si aspectului acestuia. Uleiul de nuci nu trebuie sa fie limpede, ci putin tulbure. Un ulei de nuci limpede este obtinut numai prin rafinare. Acesta isi pierde insa din aroma dar si din proprietatile nutritive benefice pentru organism.
Pastrarea uleiului de nuci
Spre deosebire de alte uleiuri, uleiul de nuci rancezeste destul de repede. Din acest motiv, dupa deschiderea sticlei, pastreaza uleiul in frigider, pentru a evita rancezirea rapida a acestuia.
Tinut la temperatura camerei, uleiul de nuca trebuie consumat in aproximativ 7 zile de la deschidere. In schimb, un ulei tinut in frigider va putea fi folosit un timp mai indelungat.
Cum il folosesti la gatit
Uleiul de nuci nu este destinat gatitului la temperaturi inalte. Acestea ii distrug atat aroma si parfumul specifice cat si proprietatile acestuia.
Uleiul de nuci se foloseste in special la prepararea salatelor, a sosurilor reci si a marinatelor pentru peste oceanic sau pentru carnea de pasare.
Uleiul de nuci mai este folosit si in retetele de paste fainoase, insa se adauga la final, cand prepararea termica este oprita. Acesta le ofera pastelor un plus de gust si aroma.
Se potriveste de minune alaturi de ciuperci, indiferent de modul in care acestea sunt preparate. La fel ca in cazul pastelor, daca ciupercile sunt preparate termic, si nu sunt consumate crude, uleiul se adauga la final.
Platourile cu branzeturi rafinate pot fi servite alaturi de nuci crude, iar branzeturile stropite cu putin ulei de nuci, pentru un plus de aroma.
Uleiul de nuci mai poate fi folosit cu incredere si in retetele de salate de fructe, mai ales daca pe langa fructe normale sunt adaugate si fructe oleaginoase.
Uleiul de nuci ajuta la slabit! Ce alte beneficii mai are
In ciuda faptului ca uleiul de nuci contine o multime de grasimi, acesta ajuta la slabit. Desigur, trebuie sa fie consumat in cantitati mici, zilnic. Potrivit unui studiu realizat de dr. Cheryl Rock de la Universitatea din California pe un esantion de 245 de femei supraponderale si obeze, cu varste cuprinse intre 22 si 72 de ani, acestea au reusit sa slabeasca cu ajutorul uleiului de nuci la fel ca cele ce tineau un regim sarac in grasimi. Studiul a fost realizat timp de un an de zile, iar participantele la studiu au consumat zilnic nuci crude sau ulei de nuci. Rezultatele au aratat ca nucile sau uleiul de nuci consumate zilnic, in cantitati mici, au un efect spectaculos asupra siluetei, favorizand scaderea in greutate.
Alte beneficii ale uleiului de nuci pentru sanatate sunt:
- ajuta la scaderea colesterolului
- impiedica dezvoltarea celulelor canceroase
- reduce riscul aparitiei bolilor cardiace
- scade riscul inflamatiilor din corp
- imbunatateste circulatia sangelui
Sursa foto: eva.ro