Sfaturi culinare

#marar #plante aromatice #peste #cartofi

Utilizari si beneficii ale mararului in bucatarie

Mararul este o planta aromatica provenita din Europa de Est, din regiunea mediteraneana si din vestul Africii. Planta face parte din familia Umbelliferae, alaturi de alte plante aromatice cunoscute, precum patrunjelul, dafinul sau chimionul.

Inca din cele mai vechi timpuri, mararul este considerat un ingredient util in bucatarie si o planta cu proprietati medicinale importante. In antichitate, ranile erau tratate cu ajutorul semintelor de marar. De asemenea, in cultura greaca si romana, mararul era considerat un semn de avutie.

Planta contine calciu, magneziu si fier.

Mararul proaspat este disponibil pe timpul verii si la inceputul toamnei. Pe toata durata anului, mararul uscat se gaseste usor in magazine. Frunzele plantei sunt subtiri, reunite in manunchiuri, asemanatoare ferigilor.
 

Utilizari ale mararului in bucatarie
 

Mararul este folosit adesea in bucatarie in compozitia salatelor, sosurilor, muraturilor, precum si a preparatelor din peste.

In Germania si in tarile scandinave, semintele de marar sunt adesea folosite in bucatarie. De fapt, atat semintele, cat si frunzele sunt utilizate pe post de condiment. In timp ce frunzele au un gust dulceag, semintele sunt asemanatoare la gust cu chimenul, fiind unor amarui.

Iata cateva dintre intrebuintarile mararului in bucatarie:

•    combina iaurtul simplu cu marar tocat si felii de castravete, pentru un sos racoritor
•    fa un sos din unt si marar, pentru diverse preparate pe baza de carne sau legume fierte .
•    preparatele care au la baza somonul sau pastravul se potrivesc foarte bine cu mararul, acesta din urma conferind carnii o aroma deosebita.
•    foloseste mararul la mesele copioase. Acesta ajuta stomacul sa se calmeze.
•    condimenteaza salatele de cruditati cu marar tocat. Foloseste-l in salatele de rosii, oua, cartofi etc.
•    pentru cartofii fierti, mararul este un ingredient foarte potrivit.
•    foloseste semintele macinate de marar ca inlocuitor pentru sare
•    aromeaza uleiul sau otetul adaugand in el marar.

Cand este adaugat in mancaruri gatite, mararul trebuie pus chiar inainte ca mancarea sa fie gata. Numai astfel isi va pastra aroma si proprietatile.

Pentru muraturi, mararul este un ingredient foarte potrivit, alaturi de usturoi, zahar, sare, piper si otet.

  •   2011-05-10
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii