Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #alimente #alimente sanatoase

10 alimente cu "superputeri"

Ne aducem cu totii aminte de puterile extraordinare pe care spanacul i le oferea lui Popeye Marinarul, de fiecare data cand manca o conserva de spanac! Exista zeci si sute de alimente sanatoase care merita integrate in meniul zilnic, insa numai cateva dintre ele sunt considerate "superalimente". Spanacul, alaturi de somon, rodie, migdale, ceai verde, avocado si alte cateva alimente iti ofera zilnic portii duble de energie si puterea "magica" de a face fata tuturor provocarilor zilnice!


1. Spanac

Fiecare frunza de spanac reprezinta o rezerva pretioasa de energie si nutrienti, pe care merita sa o introduci in meniul tau zilnic.

Bogat in vitamina A, C si E, acid folic, fier si calciu, spanacul este alimentul care este cu greu intrecut, din punct de vedere nutritiv, de alte tipuri de alimente.


2. Somon

Dintre toate tipurile de peste, somonul iese cel mai mult in evidenta prin proprietatile nutritive pe care le atrage din plin in sanatatea ta.

Bogat in acizi grasi Omega 3, vitamina D, vitamina B 12, seleniu si proteine, somonul contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului.


3. Avocado

Pe cat de sanatos si bogat in nutrienti de cea mai buna calitate este avocado, s-a constatat ca pe atat de putin este consumat.

Contine mai multe proteine decat orice alt fruct si este o sursa importanta de grasimi monosaturate, potasiu, vitamina E si antioxidanti, necesari pentru buna functionare a organismului.

Se recomanda consumul a doar jumatate de fruct pe zi, deoarece este bogat in nutrienti, dar si in calorii care-ti pot da peste cap silueta.


4. Quinoa

Semintele de quinoa nu sunt la fel de cunoscute precum alte tipuri de seminte sau cereale integrale. Calitatile lor nutritive au intrat de mult timp in atentia specialistilor, iar acum, aceste cereale sunt parte integranta din orice dieta echilibrata si sanatoasa, dar si de slabit.

Contine proteine complete, aminoacizi, magneziu si fosfor, actionand eficient asupra regenerarii celulare, intaririi sistemului imunitar, dar si in combaterea unor boli grave (de ex. cancer).


5. Rodie

Rodia este un fruct delicios si sanatos, un adevarat izvor de vitamina C si multe alte substante nutritive esentiale pentru revitalizarea organismului.

Vitamina C, K, potasiul, fibrele si fitochimicalele din rodie reprezinta "combustibilul" zilnic de energie si sanatate de care ai nevoie in fiecare zi.


6. Ciocolata neagra

Ciocolata este pacatul tau culinar cel mai mare si ispita pe langa care nu ai cum sa treci nepasator? Exista si vesti bune, dar mai ales variante super sanatoase ale ciocolatei, pe care le poti savura fara remuscari.

Renunta la ciocolata cu lapte sau cu alte mirodenii, regasita pe rafturile oricarei hypermarket si consuma ciocolata neagra, cu cel putin 70-80% cacao, care este saraca in calorii, dar bogata in beneficii pentru sanatate.

Numarul mare de antioxidanti dintr-o simpla bucatica de ciocolata neagra "resusciteaza" sanatatea inimii si o protejeaza de boli si pericole care stau frecvent la panda pentru a o cotropi.


7. Prune

Prunele reprezinta un superaliment, in special pentru imbunatatirea digestiei. Recunoscute pentru proprietatile digestive, prin aportul bogat de fibre si efectul laxativ pe care il au, prunele sunt unele dintre fructele mai mult decat "prietenoase" cu sanatatea ta.


8. Migdale

Cu un cocktail delicios de substante nutritive in continutul lor, migdalele sunt unele dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al niciunei persoane.

Reprezinta o sursa importanta de proteine, grasimi sanatoase, calciu, magneziu sau vitamina E, esentiale pentru pastrarea unui organism frumos si sanatos in fiecare zi.


9. Afine

Fructele de padure sunt alimente-minune ale naturii, care pe cat de micute sunt ca marime, pe atat de multe beneficii au pentru sanatatea ta.

Afinele sunt cele care se remarca cel mai mult in categoria fructelor de padure, cel putin cand vine vorba de energie si proprietati benefice pentru sanatate. Bogate in vitamine, minerale, fibre si intr-o multime de antioxidanti, afinele servesc zilnic organismului portii generoase de sanatate si vitalitate.


10. Ceai verde

Dincolo de a fi cea mai sanatoasa si eficienta alternativa la cafea, avand proprietati energice chiar mai puternice decat aceasta, ceaiul verde are o multime de beneficii asupra organismului tau. Antioxidantii care se gasesc in ceaiul verde au un puternic efect detoxifiant, protector si antiimbatranire.

Daca vrei ca toate aceste zece superputeri sa se regaseasca din plin in starea ta de zi cu zi, atunci nu ezita sa le integrezi in meniul zilnic, in ce combinatii doresti si sa ai in vedere si alte superalimente care iti fortifica imunitatea si te fac sa debordezi de sanatate in fiecare zi: sfecla, ovaz, papaya, broccoli, fasole verde, iaurt grecesc, grepfrut etc.

Foto: thegraciouspantry.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului