Sfaturi culinare

#nutrienti legume #preparare legume #sfaturi culinare #legume

4 legume care au proprietati nutritive crescute, dupa gatire

Stiai ca regula potrivit careia legumele sunt mai bune daca sunt consumate crude, pentru ca isi pastreaza toate substantele nutritive, nu este una general valabila? Exista vegetale care aduc beneficii mai mari organismului daca sunt gatite, sustin nutritionistii.

"Credinta generala e ca hrana gatita are o valoare nutritionala mai scazuta comparativ cu produsele crude, dar acest lucru nu e mereu adevarat", a declarat Rui Hai Liu, profesor la Universitatea Cornell, potrivit The Washington Post. Acesta a studiat modul in care caldura influentează alimentele.

Explicatia consta in faptul ca multi nutrienti din legume si fructe sunt blocati in peretii celulari, iar gatirea ajuta la eliberarea lor, fiind mai usor de absorbit de organism. Iata cateva legume care se afla in aceasta situatie:

Morcovii

Morcovii au un continut bogat de carotenoizi, substante care le si da culoarea portocalie. Incalzirea morcovilor poate duce la cresterea continutului de astfel de carotenoizi benefici pentru organism, datorita proprietatilor antioxidante.

"Evitati gatirea pe o perioada indelungata. Prepararea la microunde si la aburi poate ajuta, la mentinerea mai multor nutrienti, comparativ cu fierberea. E indicat si consumul de morcovi cruzi", a spus Mel Wakeman, experta in nutritie si lector la Universitatea din Birmingham, Anglia.

Sparanghelul

Nutrientii si polifenolii (care previn aparitia cancerului) din sparanghel pot fi mai usor absorbiti de organism daca leguma este gatita.

"Gatirea sparanghelului imbunatateste valoarea nutritiva, dar, avand in vedere ca absoarbe grasimea ca un burete, aveti grija la cantitatea de grasime folosita cand preparati aceasta leguma", sustine Mel Wakeman.

Rosiile

Rosiile gatite au un nivel mai crescut de licopen, substanta cu nenumarate beneficii asupra corpului uman. Pe de alta parte, unele vitamine din rosii, precum vitamina C, se distrug in urma gatirii, potrivit lui Mel Wakeman. De aceea este bine sa le consumam si crude, in salate.

Spanacul

Cand este gatit, nivelul de oxalati din spanac se reduce, ceea ce face ca fierul continut de frunzele acestei plante sa fie mai usor absorbit de organism. "Gatirea spanacului poate ajuta, dar diferenta nu va fi foarte mare, cel mai probabil, nivelul lor scazand cu 15%", a explicat nutritionista britanica. Cel mai bine este sa fie gatit usor, nu fiert, mai ales timp indelungat, caci astfel se pierd si nutrientii.

Sursa foto: blog.lakesade.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare