Sfaturi culinare

#aruncare alimente #risipa #risipa alimentara

5 moduri de a reduce risipa alimentara

Obiectivul global de reducere a deseurilor alimentare cu pana 50% pana in 2030 este un obiectiv important, iar schimbarea incepe de acasa. Din fericire exista nenumarate modalitati de a face acest lucru si de a incepe chiar acum reducerea risipei alimentare.

Inainte de cumparaturi fa inventarul proviziilor pe care deja le ai

Se intampla de multe ori sa pornim la cumparaturi inainte de a verifica stocurile pe care deja le avem in camara sau in frigider. Faceti intotdeauna un inventar rapid inainte de cumparaturi si chiar o lista cu produsele de care aveti nevoie. Treceti pe lista tot ce utilizati in fiecare saptamana si planificati mesele in functie de ingredientele de care dispuneti pentru a le consuma.

Un alt truc la indemana consta in a pozitiona produsele mai vechi din dulapuri si frigidere mai in fata, iar pe cele nou cumparate in spate. Astfel ele vor fi consumate inainte de a mucegai sau a expira si nu vor mai ajunge in cosul de gunoi.

Evita cumparaturile vrac

Chiar daca sunt mai convenabile ca pret, produsele alimentare cumparate in vrac, in timp, nu sunt deloc o afacere profitabila. Nu supraaglomerati cosul cu produse alimentare de care nu aveti nevoie si care se deterioreaza daca nu sunt consumate intr-o anumita perioada de timp. Daca, totusi, vreti sa cumparati produse in vrac, asigurati-va ce sunt din randul celor pe care le veti folosi si care au o perioada de valabilitate mai indelungata.

Depoziteaza alimentele in mod corespunzator

Cel mai simplu mod de a evita risipa alimentara este stocarea corespunzatoare a produselor. Astfel ele nu se deterioreaza inainte de termenul de valabilitate si nu vor ajunge in cosul de gunoi. Iata un mic ghid al depozitarii alimentelor:

  • Fructele si legumele - se pot congela sau se depoziteaza astfel incat sa isi pastreze savoarea si gustul in saptamanile si lunile urmatoare (conserve, gemuri, dulceturi, compoturi, conserve la borcan, etc.);
  • Bananele, merele si rosiile - se depoziteaza separat pentru ca emit gaze naturale care pot strica produsele din jur.
  • Brocoli, conopida sau frunzele de telina - se consuma cat mai repede;
  • Fructele de padure - se pot congela sau adauga in smoothie-uri.

Gateste inteligent

Daca reteta necesita doar o jumatate de ceapa, pastreaza cealalta jumatate pentru un alt fel de mancare. Daca ti-au ramas ardei ii poti toca marunt si congela pentru a-i folosi la alte feluri de mancare. Ai avut nevoie doar de jumatate de dovlecel in reteta, poti face cateva paneuri delicioase din restul! Ideea este sa nu arunci legumele nefolosite, ci sa le gasesti o alta utilizare sau sa le conservi pentru mai tarziu.

Pregateste-ti propriul compost pentru florile din apartament sau pentru gradina

Compostul este acel material organic, plin de nutrienti, care se poate adauga solului pentru a ajuta cresterea plantelor. El se obtine din material organic biodegradabil care, de obicei, ajunge in cosul de gunoi, cum, ar fi cojile de la legume si fructe, cojile de oua, pungutele de ceai, cotoarele de fructe si altele asemanatoare. Practic, tot ceea ce obisnuim sa aruncam in cosul de gunoi si nu este plastic, sticla sau fier, se poate pastra pentru obtinerea compostului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului