1. Lighean din plastic
Framantatul aluatului este unul dintre secretele cozonacilor pufosi si bine crescuti. Vremurile in care framantai aluatul in ligheane de metal si il lasai sa creasca zeci de minute au apus. Producatorii moderni de ustensile de gatit au inventat ligheane revolutionare, din materiale speciale, care scurteaza timpul de framantare sau crestere a aluatului. Sunt dotate cu palete speciale, care ajuta la eliminarea efortului de framantare, iar capacele cu care sunt echipate contribuie la scurtarea timpului de crestere.
2. Forme de cozonac din silicon
Nici formele de cozonac metalice nu mai sunt la moda. Scapa de riscul arderii sau lipirii cozonacilor de fundul tavii cu ajutorul formelor din silicon. Acestea nu mai necesita ungere cu grasime, inainte de folosire, si se spala mult mai usor decat cele metalice.
3. Mixer
Mixerul este o ustensila de gatit care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie atunci cand prepari cozonaci. Te scapa de efortul si timpul petrecut in baterea albusurilor spuma si amesteca rapid si eficient ingredientele lichide pe care le adaugi in compozitie.
4. Sucitor (cunoscut si ca facalet sau vergea)
Daca nu vrei sa te regasesti in postura de a pierde timp pretios improvizand un sucitor pentru a intinde aluatul, asigura-te ca ai unul in casa. Te ajuta sa intinzi rapid si sigur aluatul, pentru a-l umple cu tot soiul de bunatati, inainte de a-l pune in tava si a-l baga la cuptor.
5. Pensula pentru uns cozonacii
Pensula pentru uns este o ustensila obligatorie in bucatarie, intrucat poate fi folosita la o multime de preparate. Cozonacii ies mai rumeni si mai aspectuosi daca, inainte de a-i baga in cuptor, ii ungi cu putin ou batut. Multa lume foloseste servetel de hartie sau bucati de vata pentru a unge cozonacii. Exista insa riscul ca urme de material textil sa ramana pe suprafata cozonacilor si sa nu fie unsi uniform, de aceea, este indicat sa-ti aprovizionezi rapid bucataria cu o pensula de uns.
Sursa foto: retetekulinare.ro