Sfaturi culinare

#calamar #fructe de mare #retete #culinar

Alegerea si prepararea calamarului

Multe specii de calamari sunt deja populare in bucatariile din Coreea, Japonia, Spania, Grecia sau Italia. La noi, momentan sunt considerate delicatese, insa cei care au apucat sa  guste macar o data s-au indragostit de aroma unica a acestora.

In magazinele de specialitate sau in hypermarketuri se comercializeaza calamari sub forme diferite, pentru a impaca toti cumparatorii. Astfel, ai de ales intre calamari proaspeti sau congelati. Poti opta, de asemenea, pentru produsul curatat sau intreg.

Cum alegi calamarul

In cazul in care optezi pentru un proaspat si intreg  acesta trebuie sa aiba pielea de movalie spre , sa fie lucioasa si neteda. Mirosul este proaspat, asemenator cu cel al pestelui marin. In cazul in care sesizezi  un miros neplacut , cel mai probabil produsul este stricat. Calamarii proaspeti se pastreaza pe un pat de gheata.

Daca optezi pentru cei congelati sau cei ambalati la caserola, verifica inainte de cumparare eticheta ambalajului, pentru a vedea data ambalarii si termenul de valabilitate.

Cum il pregatesti pentru preparare

Pasul 1. In cazul in care calamarul cumparat este congelat, lasa-l mai intai sa se dezgete. Pentru asta este suficient sa il asezi pe o farfurie, preferabil la frigider sau la temperatura camerei.

Pasul 2. Aseaza-l pe un platou sau pe un tocator de lemn. Vei putea observa capul calamarului, din care ies tentaculele. Acesta este o parte distincta a corpului lui si este foarte usor de observat. Tine corpul intr-o mana si capul in alta mana si trage de acestea cu o miscare ferma. Capul iese din corp impreuna cu intestinele.

 

Pasul 3. Pune capul pe o farfurie pentru a te ocupa in continuare de corpul lui. In interior vei putea observa o substanta de culoare inchisa, denumita si „ cerneala ”. Aceasta este folosita de calamar pentru a se apara de pradatori . Indeparteaza cerneala din interiorul corpului prin presarea acestuia cu degetele dinspre coada inspre exterior. Corpul calamarului trebuie sa ramana complet gol.

Pasul 4. Odata ce capul si cerneala au fost indepartate, va trebui sa scoti si cartilagiul. Cartilagiul are aspectul unei bucati de sticla foarte subtire, insa este necomestibil si va trebui indepartat. Apuca-l cu degetele si trage-l usor din interior.

Pasul 5. Indepartarea pielitei de pe corpul calamarului este optionala. Aceasta se indeparteaza in special pentru a da mancarii un aspect mai placut. Un calamar fara pielita, dupa preparare va avea culoarea alba, in timp ce unul cu pielita va capata o nuanta de rosu-maroniu inchis. Pentru a indeparta pielita este suficient sa o crestezi usor cu ajutorul unui cutit si sa o tragi apoi cu mana.

   

 

Pasul 6. Aseaza corpul pe o farfurie si pregateste capul pentru curatare. Pune-l pe un tocator si, cu ajutorul unui cutit, taie tentaculele. Acestea se afla sub ochii calamarului. In cazul in care le vei taia mai de jos, acestea se pot separa.

Pasul 7.
Dupa taiere, indeparteaza „gura” calamarului. Aceasta este pozitionata  intre tentacule si se poate inlatura  prin impingerea usoara cu degetul catre exterior. Nu folosi miscari bruste deoarece exista posibilitatea sa rupi tentaculele.

Pasul 8.  Spala apoi foarte bine calamarul, pentru a indeparta orice urma de mizerie sau cerneala.

Cum depozitezi produsul proaspat

Calamarul proaspat, se poate pastra la frigider, dupa ce l-ai curatat in prealabil. In schimb, daca l-ai achizitonat congelat, il poti pastra la congelator pana in momentul prepararii, fara a fi necesar sa il cureti inainte.

Cum poate fi preparat si cat timp

Calamarul poate fi folosit pentru prepararea oricarei retete cu fructe de mare, intreg sau taiat in forma de inele.

Timpul de preparare este foarte scurt, nedepasind 10, maxim 20 minute, in functie de marimea exemplarelor si de modul de preparare (fierbere, prajire, etc).

Atentie! Daca va fierbe in exces, calamarul se va intari si nu va mai putea fi mancat. Pentru a te ca nu l-ai fiert prea mult este bine sa-l incerci din cand in cand cu o furculita.

Citeste si:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare