Sfaturi culinare

#boabe cafea tonka #boabe tonka #tonka

Boabele de tonka – ce sunt si cum sa le folosesti

Un mix de scortisoara, vanilie, migdale si cuisoare descrie aroma deosebita a boabelor de tonka, unul dintre condimentele care castiga popularitate, fiind tot mai folosit in preparatele marilor restaurante. Este posibil sa fi observat si tu aceste boabe mici si ridate in magazinele de condimente sau chiar sa fi savurat aceasta aroma intr-un preparat. Boabele de tonka sunt o alternativa minunata la ingrediente ceva mai cunoscute, cum sunt vanilia, scortisoara, esenta de migdale si tot mai multa lume le cauta pentru cutia cu mirodenii de acasa.

Poti savura aromele boabelor de tonka in cafea sau chiar in anumite sortimente de inghetata. Imaginatia nu are limite atunci cand vine vorba de preparate tot mai sofisticate.

Boabele de tonka sunt de fapt semintele florii unui arbore gigantic, cumaru, care creste in America de Centrala si de Sud. Inainte de a fi folosite in gastronomie, boabele de tonka au fost utilizate in industria tutunului si a parfumurilor datoria aromei deosebite. Un lucru inedit despre boabele de tonka este acela ca acestea sunt interzise in Statele Unite, pentru ca sunt considerate toxice. Ca acest condiment sa devina toxic insa, trebuie sa mananci in jur de 30 de boabe deodata.

Boabele de tonka au o culoare cafenie pana la brun inchis, iar in mijloc au culoarea caramelului si sunt moi. Aroma puternica a boabelor de tonka este data de un compus chimic, numita cumarina.

Felul in care pot fi folosite boabele de tonka in bucatarie sunt nenumarate, dar iata cateva idei cu care ai putea sa incepi pentru a te bucura de aroma acestui condiment deosebit.

Sirop simplu:

Pune parti egale de apa si zahar intr-o cratita, adauga si o boaba de tonka si lasa-le pe foc pana cand zaharul se dizolva. Ia cratita de pe foc, lasa siropul sa se raceasca apoi pune-l intr-o sticla. Siropul poate fi folosit in cockatiluri sau in cafeaua de dimineata.

Frisca:

Pune o boaba de tonka in frisca si lasa frisca la frigider cel putin 6 ore pentru a se infuza aroma.

Placinta cu mere sau dovleac:

Boabele de tonka sunt la fel de gustoase in placinta de mere sau cea de dovleac, asa cum este si nucsoara.

Supa de dovleac:

Multa lume se fereste sa folosesca in preparate acele condimente care de obicei sunt asociate cu deserturile. Insa, asa cum placinta de dovleac este atat de delicioasa datorita condimentelor aromate, la fel de buna va fi si supa de dovleac cu condimente. Fie pui o boaba de tonka in cratita cu supa pentru 30 de minute ca sa isi infuzeze aroma, ori pui supa in boluri si presari boabe de tonka macinate deasupra, vei simti din plin gustul minunat al acestora.

Sos caramel:

Sa faci acasa sos caramel este destul de simplu, asadar dupa ce l-ai preparat si s-a racit putin, adauga o boaba de tonka si va capata o aroma speciala.

Cel mai frecvent, boabele de tonka se rasnesc si se folosesc sub forma de pudra peste diverse feluri de mancare sau in deserturi si bauturi. Condimentul are o aroma puternica si nu trebuie sa exagerezi atunci cand il pui in preparate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete