Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #farfurie #portii mancare #marime portii

Cat de mari sunt portiile tale din farfurie?

Portia de mancare este importanta in alimentatia zilnica nu numai atunci cand tii regim, dar si la mesele obisnuite, pentru un stil de viata sanatos. Daca stii cata mancare sa pui in farfurie, oferi organismului cantitatea de hrana necesara, pastrand echilibrul intre mese. Acest lucru te ajuta sa-ti mentii greutatea si sa te alimentezi corect, evitand excesele sau gustarile dulci dintre mesele principale. Cat de mari, insa, sunt portiile tale din farfurie?

Marimea portiilor de mancare poate fi stabilita in functie de alimentul pe care urmeaza sa il consumi si de necesitatile zilnice ale organismului. Aportul mediu de energie de care ai nevoie intr-o zi variaza intre 1800 si 2000 de calorii.


Portia de paine

La fiecare masa, consuma 1-2 felii de paine sau o chifla. Poate fi paine obisnuita sau paine prajita, insa important este sa nu exagerezi. Consuma painea numai la preparatele care necesita acest aliment: ciorbe, tocanite etc.


Portia de lactate

La o masa, o portie de iaurt inseamna o ceasca. In ceea ce priveste branzeturile, 50-60 grame sunt suficiente.


Portia de supa sau ciorba

Pentru ciorba sau supa, se pune in farfurie nu mai mult de 150 ml pentru preparatele satioase. Portia poate fi marita in cazul unei supe usoare, de post.


Portia de carne

Portia de carne de la o masa ar fi ideal sa nu depaseasca 100-200 grame in cazul preparatelor din pasare sau peste. Pentru carnea de vita, porc sau alt animal, pune in farfurie jumatate dintr-o portie obisnuita.


Portia de legume si zarzavat

O portie de legume pentru o masa inseamna jumatate de cana in cazul unor legume consistente precum cartofii. Pentru zarzavat, portia poate fi o cana, ca in cazul spanacului. Alte legume mai usor de digerat precum fasolea verde pot constitui portii mai mari, de pana la 200-250 grame.


Portia de paste sau cereale

Cand gatesti cereale sau fierbi paste, pune cate jumatate de cana pentru fiecare persoana de la masa.


Portia de fructe

In cazul fructelor cum sunt merele, perele sau portocalele, o portie de o persoana inseamna un fruct intreg. In cazul fructelor marunte ca cele de padure, o jumatate de cana este o portie suficienta.


Portia de bautura

In ceea ce priveste bautura, stabileste portiile in functie de tipul acesteia: un pahar de suc, o cana de ceai, un pahar sau o cana de lapte, doua pahare de vin, 1-2 halbe de bere, 20-30 ml tarie.

Sursa foto: urbangirlfitness.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare