Sfaturi culinare

#drojdie #drojdia #copt #bucatarie #sfaturi culinare

Ce ar trebui sa stii despre drojdie

Unul dintre cele mai importante ingrediente ale unui aluat este drojdia . Fie ca este proaspata, fie la pliculete, aceasta substanta are puterea de a ajuta la cresterea aluaturilor in care este adaugata. De aceea este important sa o alegi si sa o pastrezi in conditii cat mai bune, astfel incat sa poti obtine rezultatele pe care ti le doresti. Iata cateva sfaturi pentru pastrarea si folosirea drojdiei.

Atunci cand adaugi drojdia in mancare aceasta transforma zaharurile din aluat in bioxid de carbon, care determina cresterea in volum a aluatului. Odata ajuns aluatul in cuptor, efectul drojdiei devine de a transforma aluatul intr-unul de consistenta unui burete, moale si pufos.
 

Cum pastrezi drojdia
 

Depoziteaza drojdia uscata intr-un loc racoros si uscat inainte de o desfaci, punand-o dupa desfacere in frigider

Drojdia proaspata poate fi tinuta si in congelator, urmand a fi dezghetata inainte de folosire. Acest lucru ii va prelungi durata pe care ramane activa, pentru ca tinuta in frigider va fi activa pentru doua - patru saptamani, in timp ce congelata va ramane in stare buna pentru o perioada de pana la sase luni.

Un aspect foarte important este pastrarea ei departe de umiditate si lichide, care in contactul cu drojdie o vor activa si o vor face sa isi piarda apoi efectul.

Pliculetele de drojdie granulata, uscata, vor putea fi pastrate in frigider fie in pliculete, fie intr-un vas mai mare, uscat si acoperit.

Nu uita ca drojdia este sensibila la temperatura, apa si aer. Daca vei tine drojdia langa o sursa de caldura, aceasta se va sparge si isi va pierde din efect, iar contactul cu aerul o va face sa nu mai aiba aceeasi putere.

Ar fi indicat ca vasul in care pastrezi drojdia sa aiba peretii si capacul de culoare opaca, astfel incat lumina sa nu afecteze continutul acestuia.
 

Ce ar trebui sa mai stii despre drojdie
 

Daca in aluat vei folosi cartofi, apa rezultata din fierberea cartofilor, oua sau zahar, puterea de crestere a drojdiei va creste. In schimb, daca vei adauga in aluat apa fierbinte si grasimi puterea acesteia va scadea.

Poti testa daca drojdia pe care o vei folosi este buna. Intr-o solutie de apa cu zahar, amestec format intr-un pahar, adauga putina drojdie. Daca aceasta va incepe sa faca bule, inseamna ca proprietatile acesteia sunt cele corecte.

Sursa foto: exploringfoodmyway.blogspot.comAtunci cand te apuci de framantat un aluat ar fi bine sa pui drojdia in apa calduta, impreuna cu putin zahar, care va fi amestecata cu faina, iar aluatul va trebui lasat la crescut, la caldura. Ai grija insa ca perioada de timp trecuta intre debutul cresterii si introducerea in cuptor sa nu fie foarte mare, astfel incat drojdia sa nu-si piarda din proprietati.

Poti inlocui drojdia proaspata cu drojdie uscata, la plic, dar si invers, insa ai grija la cantitatile adaugate: pentru un pachetel de drojdie uscata, adica 2,25 lingurite de astfel de drojdie vei pune aproximativ 7 grame de drojdie proaspata. in cazul cubuletelor de drojdie, substitutia se va face astfel: la un pachetel de drojdie uscata vei pune o lingura de drojdie, respectiv un pachetel de drojdie uscata.

In plus, va trebui sa fii atent/a la indicatiile din reteta referitoare la modul in care vei adauga drojdia in aluat.

Foloseste drojdie proaspata pentru paine, briose sau croissante pentru cafea, iar cand nu ai, foloseste varianta la plic. Inainte de a o adauga in aluat, dizolv-o in apa calduta si las-o pentru aproximativ 10 minute pentru a incepe sa actioneze.

In cazul drojdiei uscate, o poti pune in aluat odata cu faina si restul omgredientelor uscate, inainte de adaugarea lichidelor care ar trebui sa fie calde.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului