Sfaturi culinare

#mana maicii domnului #caprifoi

Ce bunatati poti face din Mana Maicii Domnului, planta care iti imbata simturile

 

Luna iunie este momentul in care peste tot parca incepe sa miroasa a caprifoi sau Mana Maicii Domnului. Este acea planta cataratoare, cu flori galbene si albe, care emana un parfum ce iti imbata toate simturile si a carei aroma parca o poti gusta. Este la mare concurenta cu aroma de tei, care infloreste tot in aceasta perioada, insa avantajul este ca, daca teiul trece in cateva saptamani, Mana Maicii Domnului ne incanta pana toamna tarziu.

Mana Maicii Domnului nu este doar o planta ornamentala, pe care, copii fiind, o cautam cu infrigurare pentru a-i gusta nectarul. Lonicera Japonica, pe numele ei stiintific, este un excelent remediu antistres, folosit in aromaterapie, dar si o "arma" impotriva multor afectiuni, datorita proprietatilor sale antibacteriene si un ingredient pentru cateva bunatati care dau gust verii.

Mana Maicii Domnului ajuta la eliminarea toxinelor din organism, amelioreaza sau trateaza tusea, febra, durerile de gat, abcesele si reumatismul. Preparatele din Mana Maicii Domnului au un efect tonic, scad tensiunea arteriala si lupta impotriva colesterolului.

Infuzia de caprifoi este un excelent remediu impotriva starilor de greata, dar nu este indicata daca ai probleme cu stomacul sau digestia.

In zilele fierbinti de vara te poti racori cu un ice tea de caprifoi simplu de preparat sau cu un sirop preparat din florile parfumate, ori chiar cu o inghetata.

Iata cum se prepara:

Ice tea de caprifoi

Ai nevoie de doua linguri de flori de caprifoi proaspete, fara frunze sau fructe, o cana mare de apa, gheata, zahar sau miere, frunze de menta proaspata, lamaie. Fierbi apa si lasi florile la infuzat pana cand lichidul ajunge la temperatura camerei. Atunci il bagi la frigider pentru cateva ore sau adaugi gheata. Se poate consuma imediat sau chiar a doua zi, pentru o aroma mai puternica. Indulcitorul nu se adauga inainte de degustare, deoarece florile au deja o anumita dulceata. Se adauga optional menta proaspata si lamaie.

Sirop de caprifoi

imic nu se compara intr-o zi calda de vara cu un sirop parfumat si racoritor. Iar cel de caprifoi este foarte simplu de preparat. Ai nevoie de 3 cani de zahar, 3 cani de apa si o cana de flori de caprifoi spalate cu apa rece si de la care ai indepartat codita verde. Se pun la fiert apa si zaharul, se asteapta pana cand cristalele s-au dizolvat complet, iar apoi se adauga florile. Se da oala la o parte de pe foc si se asteapta jumatate de ora, dupa care se strecoara. Lichidul se pastreaza la frigider, in sticle. Poate fi consumat ca atare, cu apa, poate fi adaugat in ceai, cafea sau limonada si poate fi combinat chiar cu alcool pentru un cocktail deosebit de aromat.

Inghetata cu caprifoi

Ai nevoie de doua cesti cu flori de caprifoi proaspat culese, o ceasca si jumatate de smantana dulce, o ceasca de lapte dulce, o jumatate de ceasca de zahar si seminte de vanilie.

Se amesteca smantana, laptele si zaharul pana se omogenizeaza si zaharul este dizolvat complet. Se adauga florile si totul se amesteca la foc mic, pana aproape de punctul de fierbere. Se trage vasul de pe foc si se lasa la racit, pana cand amestecul ajunge la temperatura camerei, iar apoi se acopera si se pune la congelator. A doua zi aduni florile din amestec si se adauga semintele de vanilie, amestecand bine, iar apoi totul merge din nou la congelator, inainte de servire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete