Sfaturi culinare

#ceaun #ingrijire #mancare

Ce trebuie sa stii despre ceaune

Vrei sa-ti cumperi un ceaun insa nu stii cum sa-l intretii? Ai achizitionat un astfel de vas si nu stii cum sa il pregatesti pentru prima folosire? Iata cateva sfaturi despre cum se intretin ceaunele folosite in bucatarie.

Atunci cand cumperi un ceaun, fie el de class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/fonta" title="fonta">fonta , inox sau cupru ar fi bine sa stii ca mancarea pregatita in el va avea un gust diferit, mai bun decat cel al mancarurilor gatite la tigaie sau in cratita. Dar si ca, pentru a putea sa beneficiezi de ele cat mai mult timp,  va trebui sa le ingrijesti.

Cel mai des intalnite tipuri de ceaun sunt cele din fonta, aluminiu, inox si cupru, care pot fi cumparate atat din magazine, cat si de la mesterii care le aduc in pietele agro-alimentare.
 

Cum sa alegi ceaunul atunci cand il cumperi
 

In momentul in care mergi sa achizitionezi un ceaun, ar fi bine sa urmaresti cateva aspecte foarte importante: manerul si segmentele de unde se prinde coada de corpul ceaunului sa fie bine turnate, fundul ceaunului sa fie cat mai gros si fara denivelari prea mari, sa nu prezinte urme de peticire sau dopuri de material si sa nu aiba fisuri.
 

Cum pregatesti ceaunul pentru utilizare
 

De obicei, inainte de a gati in el, un ceaun trebuie curatat si calit. In functie de materialul din care este facut, ceaunul trebuie si purificat de substantele folosite pentru a-i oferi o culoare frumoasa. Acest lucru se poate face printr-o spalare simpla si ungere cu ulei, care se aplica in cazul ceaunului de inox sau fonta sau printr-o succesiune de pasi, in cazul celui de aluminiu.
Sursa foto: ebid.net

Pregatirea ceaunului de aluminiu
 

Vasul facut din aluminiu este de obicei uns cu lac de aluminiu, de catre cei il fabrica. In acest caz, pentru a-l pregati pentru prima data cand vei face in el mamaliga sau alta mancare, va trebui sa indepartezi pelicula de aluminiu depusa.

Pentru acest lucru ar fi bine sa il umpli cu apa, in care sa pui putin detergent de vase . Lasa apa sa fiarba, arunc-o, apoi freaca bine ceaunul cu un burete aspru, cu apa si detergent de vase. Pune-l pe foc si lasa-l sa se usuce, apoi pune in el cateva linguri de ulei de gatit, pe care il lasi sa fiarba.

Dupa ce uleiul a inceput sa sfaraie, ia vasul de coada si plimba uleiul pe toata zona interioara, apoi aseaza-l din nou pe foc. Dupa cateva minute ia-l de pe foc, spala-l bine cu un burete aspru si apa cu detergent de vase, apoi lasa-l sa se usuce.

Pentru a fi si mai sigur/a ca nu a mai ramas nici o urma de substanta care sa poata fi toxica, pregateste in ceaun o mamaliga pe care o vei arunca. Dupa aceea spala bine vasul si il vei avea pregatit pentru o prima utilizare.
Pregatirea altor tipuri de ceaune

Vasul de tip ceaun din fonta pot fi pregatit astfel: se spala, se clateste si apoi se usuca. Ceaunul astfel curatat se unge cu margarina sau ulei si se da la cuptor, la o temperatura de 150-160 de grade. Dupa aproximativ o ora se scoate ceaunul, se lasa sa se raceasca, se sterge excesul de grasime de pe pereti si apoi, in interior, pe pereti se pune un prosop de hartie care va absorbi si restul de grasime ramasa.

Ar fi bine sa stii ca la primele utilizari ale ceaunului este indicat sa ocolesti mancarurile cu potential acid, precum cele cu rosii, lamaie, dulciuri etc.
 

Cum se curata ceaunul
 

Acest vas se curata folosind apa calduta si o laveta sau un burete de vase. Se freaca bine si se clatesc bine, apoi se lasa sa se usuce. Este indicat sa se evite pe cat posibil folosirea buretelui de sarma pentru curatarea ceaunului dupa utilizare.

Dupa cateva utilizari se repeta operatiunea de calire cu ulei a ceaunului, pentru asigurarea unui strat de protectie, care va ajuta si la pregatirea mancarurilor.

Atunci cand vrei sa cureti ceaunul de o mamcare care s-a prins, ar fi bine sa il pui la fiert cu putina apa si, eventual, putin detergent. Nu folosi soda de rufe sau soda caustica pentru curatarea acestui vas pentru ca aceste substante il vor fisura.
 

Sursa foto : bayouclassicdepot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului