Sfaturi culinare

#lapte #branza #parmezan

Ce trebuie sa stii despre Parmezan

Adaugat la pizza, paste, in sosuri sau la fripturi, Parmezanul este una dintre cele mai cunoscute tipuri de branza folosite in bucatarie. Branza originala este cea italieneasca, insa pe piata exista mai multe branzeturi cu acest nume. Iata in continuare ce trebuie sa stii despre Parmezan atunci cand vrei sa cumperi si sa-l folosesti in bucatarie:

Parmezanul este o branza tare, originara din Italia. Astazi, insa, Parmezanul este produs si folosit peste tot in lume. Cu toate acestea, numai branza produsa in anumite parti din Italia este considerata in mod oficial Parmezan. Parmezanul original este produs exclusiv in provinciile Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua si Bologna. Exista si un titlu generic de “Parmigiano Reggio” care denumeste acea branza care este facuta intr-o regiune din Italia.

Consortiul acestei branze (The Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano) a fost fondat in 1934. Desi Parmezanul este o branza cu o istorie de aproximativ 800 de ani, aceasta a devenit o marca protejata, traditional italieneasca, in urma cu doar cateva zeci de ani. Gasesti detalii pe site-ul oficial.
 

Cum alegi Parmezanul
 

Parmezanul este o branza tare, obtinuta din lapte de vaca . Adevaratul Parmezan este tare, galbui, cu o textura densa si granulata, cu posibilitatea de a fi rupt in suvite. “Parmigiano-Reggiano” este branza obtinuta dupa o lunga maturare. Aceasta contine 30% apa si 70& nutrienti, ceea ce face ca aroma produsului sa fie una puternica.

Exista insa si multe tipuri de branza produse in afara Italiei, care imita Parmezanul. Pentru a verifica daca este o branza italieneasca autentica, crusta acesteia ar trebui sa aiba o semnatura sub forma de stampila , cu informatii despre produs.

Cand cumperi aceasta branza, este indicat sa o iei intreaga, nu gata rasa, deoarece isi pastreaza mult mai bine aroma. De asemenea, branza ar trebui sa aiba crusta si sa nu prezinte fisuri. Crusta prea alba poate fi un semn ca branza a stat o lunga perioada pe raft si s-a uscat.
 

Cum folosesti Parmezanul in bucatarie
 

Cea mai cunoscuta modalitate de a folosi aceasta branza in bucatarie este la pizza, unde Parmezanul joaca un rol important in consistenta toppingului. De asemenea, Parmezanul este intalnit si in retetele de paste, precum si in alte preparate cu specific italienesc.
Pentru a servi Parmezanul proaspat, combina-l cu mere, pere, struguri, nuca, smochine. In ceea ce priveste vinurile, Parmezanul poate fi servit alaturi de un pahar de Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir.

Iata cateva retete in care poti folosi Parmezanul:
 

Cum sa depozitezi Parmezanul
 

Parmezanul poate fi depozitat in frigider, pentru o perioada de pana la o luna. Aroma si textura se mentin daca invelesti branza in hartie cerata si apoi intr-o punga. Parmezanul nu trebuie expus la aer vreme indelungata deoarece se va usca.

O alta varianta este de a fi congelat, ras sau bucata intreaga. Inveleste bine branza, chiar si in mai multe straturi si pune-o in congelator pentru o perioada de pana la jumatate de an. Congelarea este o metoda buna pentru situatiile in care ai nevoie de Parmezan o perioada mai lunga de timp, in retete care implica gatitul. In cazul in care vrei sa servesti Parmezanul proaspat, congelarea nu este cea mai buna idee deoarece dupa dezghetare , textura branzei devine mai sfaramicioasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului