Sfaturi culinare

#condimente #peste #pastrav

Ce trebuie sa stii despre pastrav

Pastravul este unul dintre cele mai populare tipuri de peste folosite in bucatarie. Prajit, umplut si facut la cuptor sau pe gratar, pastravul poate constitui un preparat gustos si special.

Unde gasesti pastrav
 

Pastravul traieste in general in apele curgatoare reci, la altitudini de peste 1000 de metri. Acest tip de peste este raspandit in America de Nord, Asia si Europa. Exista numeroase specii de pastrav, destul de diferite unele de altele: pastravul auriu, pastravul curcubeu etc. Caracteristicile si coloratia acestor pesti pot sa difere in functie de mediul in care traiesc.

Datorita popularitatii sale, exista multe pastravarii care ofera peste proaspat, care poate fi prins chiar de catre consumator si pregatit imediat. Se spune ca cel mai bun pastrav este cel gatit imediat dupa ce a fost prins, deoarece carnea acestuia isi pastreaza proprietatile nutritive. De exemplu, poti gasi pastravarii in cadrul pensiunilor care servesc mancare din gospodaria proprie.

In magazine, pastravul este in general disponibil in varianta congelata.
 

Cum alegi pastravul
 

Daca cumperi un pastrav proaspat, acesta trebuie sa aiba o lungime medie de 40 cm si o greutate de aproximativ 1.5 kg. Pastravul are un spate cenusiu, un abdomen albicios si laterale argintii. Pe laturile corpului are o dunga sidefie, lucioasa, cu aspect medalic.

In cazul in care il achizitionezi dintr-un magazin, va fi probabil un pastrav congelat. Acesta este gustos, dar o parte dintre proprietatile pestelui se pierd prin congelare .

O alta varianta o constituie pastravul afumat. De exemplu, la targurile de produse traditionale poti gasi pastrav afumat, in crengute de brad. Un astfel de produs este considerat insa o delicatesa si, prin urmare, are si un pret pe masura.
 

Cum folosesti pastravul in bucatarie
 

Pastravul este unul dintre cele mai populare tipuri de peste consumate la masa, in ciuda faptului ca este vorba despre un peste cu multe oase.

Exista multe modalitati de a gati pastravul in bucatarie. Acest tip de peste este potrivit pentru mancarea traditionala romaneasca de peste prajit cu mamaliga si mujdei . De asemenea, il poti face la cuptor (inclusiv pastrav in cuptor de lemne), pe gratar sau la aburi.

O alta varianta este sa incerci sa pregatesti o saramura de pastrav, folosind apa, condimente, legume si verdeata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare