Sfaturi culinare

#tofu #soia

Ce trebuie sa stii despre tofu

Tofu este folosit in bucatarie de 2000 mii de ani. Cu toate acestea, destul de recent a inceput sa aiba succes in bucataria din afara Asiei. Fiind foarte versatil, poate fi gatit in numeroase retete, de la aperitive la supe, de la fripturi la prajituri. De asemenea, metodele de gatit tofu sunt dintre cele mai variate. Tocmai din acest motiv este important sa stii cum sa alegi tofu in magazin si cum sa-l depozitezi acasa, inainte de utilizare.

Ce este tofu
 

Tofu este un preparat culinar obtinut din laptele de soia coagulat si presat, pana la obtinerea unor blocuri de tofu. Pentru a face tofu, este nevoie de soia, apa si un agent de coagulare.

Una dintre proprietatile sale esentiale este ca tofu are o mare abilitate de a absorbi noi arome. Aceasta versatilitate face ca tofu sa fie folosit in foarte multe feluri in bucatarie, mereu inventandu-se noi modalitati de a-l include in preparate.

Calitatile lui erau candva cunoscute si exploatate numai in Asia. Insa astazi, tofu este folosit in toata lumea. A fost descoperit cu 2000 de ani in urma de catre chinezi, insa denumirea lui provine din limba japoneza.

Una dintre denumirile sale este “branza Asiei”, denumire care vine ca urmare a asemanarii bucatii de tofu cu o bucata rentangulara de branza. 

Tofu este bogat in proteine si in calciu. De asemenea, tofu contine minerale si antioxidanti si este recomandat persoanelor care au probleme cu colesterolul, precum si femeilor aflate la menopauza.
 

Cum alegi un tofu potrivit pentru reteta ta
 

Poti folosi tofu in bucatarie in numeroase feluri. Astfel, cand il alegi, trebuie sa ai in vedere ceea ce vrei sa faci cu el. Tofu are un gust neutru, asa ca poate fi usor influentat de aromele din jurul sau. Poti sa-l pui in salate si chiar sa faci deserturi cu tofu.

Textura lui variaza, astfel incat vei gasi tofu ferm, foarte ferm sau tofu moale si chiar tofu cremos. Cel moale si delicat (cu un aspect de matase)  il poti folosi in dressingurile pentru salate, in diverse sosuri si pentru deserturi. Tofu tare si foarte tare poate sa fie prajit, facut la cuptor sau chiar pe gratar.  De asemenea, el poate sa fie murat, pus in omleta sau in supe.

Pentru retetele care necesita folosirea unui blender, tofu moale este indicat sa fie folosit. Tofu tare este mai gras, in timp ce tofu moale este mai putin bogat in grasimi.

Poti gasi tofu in magazine fie simplu, fie in diverse combinatii si arome: tofu afumat, tofu cu chimen, tofu cu ardei, tofu telemea, tofu picant, tofu framantat, tofu cu masline etc.  Il gasesti in magazinele obisnuite, dar si in cele pentru vegetarieni sau in cele asiatice. Nu uita sa verifici termenul de garantie.
 

Cum se depoziteaza tofu
 

Tofu este bine sa fie tinut la frigider, intr-un recipient separat de orice alt aliment. Tofu este un aliment perisabil, astfel incat este indicat sa desfaci pachetul numai inainte de folosire.

De asemenea, pachetele de tofu care au fost deschise trebuie scurse bine de lichid si tinute in apa curata, in frigider. Apa ar trebui sa fie schimbata zilnic. Aceasta ii asigura umiditatea de care are nevoie si il impiedica sa absoarba mirosuri din jur. Poate sta depozitat astfel in jur de o saptamana.

Pentru o perioada mai lunga de timp, congeleaza-l. Trebuie scurs complet de apa inainte de congelare. Il poti pastra pana la 5 luni. Congelarea insa ii schimba textura, facandu-l mai spongios si oarecum ingalbenit. In unele cazuri, acest lucru nu este ceva rau, dar depinde de reteta. Este preferabil sa-l folosesti in retete de tocanite, deoarece el devine grauntos, mai putin absorbant si mai greu de taiat.

Nu uita ca trebuie sa-l decongelezi numai atunci cand esti gata sa-l folosesti. Dupa decongelare , trebuie sa-l scurgi din nou de apa, inainte sa-l folosesti in mancare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului