Sfaturi culinare

#cafea boabe #boabe cafea #cafea

Cea mai buna cafea boabe

Inceputurile cafelei boabe

Sunt tot felul de legende care fac referire la aparitia cafelei, insa nimeni nu a reusit sa concretizeze cand anume si in ce mod a aparut cafeaua, desi se vorbeste despre faptul ca bobul de cafea, acea fasole verde crescuta in niste copaci mici de altfel, isi facea simtita prezenta in Etiopia.

Cea mai cunoscuta poveste despre cafeaua boabe, ne face cunostinta cu un pastor de capre pe nume Kaldi. Acesta intr-o zi a observat ca dupa ce au mancat niste fructe asemanatoare cireselor rosii, caprele lui aveau multa energie si nu mai reuseau sa doarma peste noapte.

Descoperirile lui au ajuns la urechile unui staret de manastire, din curiozitate acesta a baut un fel de bautura realizata din boabele verzi si i-a dat dreptate pastorului cu privire la faptul ca dupa ce a savurat bautura nu a mai reusit sa se odihneasca avand o energie neintalnita.

Calatoria

Cafeaua boabe a devenit un explorator inca din timpurile de mult trecute, precum Ferdinand Magellan care a facut inconjurul lumii in 1519. Dupa ce a cucerit teritorii straine, cafeaua a inceput sa devina un punct forte al economiei in trecut, dar chiar si in prezent. Comertul cu cafea se afla pe locul al doilea in lume, dupa petrol.

Popularitatea cafelei boabe s-a raspandit in intreaga lume, din Etiopia in Orientul Mijlociu, Asia si Europa au facut cunostinta cu bobul de cafea datorita calatorilor si a comerciantilor.

De la boabe la bautura

Pana a ajunge sa fie servita de noi, cafeaua este cultivata si prajita cu delicatete. Bineinteles fiecare tip de cafea boabe, este special in felul lui, datorita modurilor de prajire, aromei si gustului, chiar si texturii acestora.

Cea mai mare plantatie de cafea se afla in Brazilia, aceasta producand de exemplu in anul 2005, 2.179.270 tone de boabe de cafea verde, desigur o mare parte din cantitatea cultivata fiind consumata in America de Sud.

Cea mai buna

Literalmente exista mii de optiuni cu privire la alegerea boabelor de cafea. O persoana de rand nu va sti niciodata cum sa aleaga cea mai buna cafea boabe dintr-o multitudine de sortimente, de aceea exista companii specializate pentru studiul celei mai bune cafele boabe, unele se axeaza pe cel mai bun mod de cultivare, de prajire, altele pe modul de etichetare, de prezentare si lista poate continua.

 

Cafeaua arabica

Se spune ca cea mai buna cafea boabe este cafeaua arabica, care mai poarta si denumirea de cafea de munte, descoperita in muntii din Sud-Vestul Etiopiei, sau denumirea de cafea araba.

Cafeaua arabica cuprinde aproximativ 200 de specii, contine mai putina cofeina si este apreciata datorita calitatilor sale aromatice si rafinamentului superior calitativ, avand un gust de caramel, de asemenea este o planta dificil de cultivat deoarece necesita o altitudine de 1000-2000 de metri. Poate tolera temperaturi scazute, dar nu si inghetul, temperatura ei medie de dezvoltare este de 15-24 grade Celsius. Aceasta ocupa un procent de 75-80% din productia totala de cafea din lume.

Cele mai calitative plantatii de cafea se afla in Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peninsula Arabica, Etiopia, Jamaica.

Columbia este considerata ca fiind un gigant al acestei afaceri cu cafea, ea furnizeaza 15 % din cafeaua din lume. E bine de stiut ca cea mai buna cafea arabica este cea mai renumita in Columbia.

De evitat

Exista si o cafea desigur despre care se spune ca este o cafea de calitate inferioara, cultivata pentru companiile care produc cafea instant sau alte amestecuri de produse, aceasta fiind cafeaua robusta.

 

Cafeaua robusta

In comparatie cu cea arabica, cafeaua robusta contine mai multa cofeina. Ca valoare financiara pe piata, cafeaua robusta are un pret mult mai mic fata de cafeaua arabica, deoarece este mult mai rezistenta la boli si produce un randament mai mare.

Alegerea celei mai bune cafea boabe

Este de preferat atunci cand dorim sa cumparam cafea boabe de buna calitate, sa o alegem pe cea de origine unica, ce contine boabe dintr-o singura plantatie. Fiecare cafea de origine unica are un gust aparte, o aroma diferita.

Se spune ca cea mai scumpa cafea boabe provine dintr-o plantatie de la Sfinta Elena, o insula de pe coasta de vest a Africii, unde a fost exilat Napoleon Bonaparte.

Amestecurile de cafea de inalta calitate sunt realizate pentru cel mai bun gust, de aceea de multe ori cafeaua cumparata din supermarket-uri contine mai multe tipuri de boabe de cafea. Acestea sunt de regula obtinute din cafea arabica si robusta.

Textura colorata a boabelor de cafea este obtinuta prin metodele de prajire, culoarea fiind diferita din cauza zaharurilor din interior care se caramelizeaza.

Motivul pentru care suntem indragostiti de boabelor de cafea proaspete sta la baza gustului si aromei, tinand cont de faptul ca un bob de cafea contine undeva la 800 de gusturi si arome volatile.

Arta de a produce cafea este evidentiata de metodele extragerii continutului aflat in interiorul boabelor, a comorii acestora.

Concluzonam faptul ca oricare ar fi cea mai buna cafea boabe, macinata, proaspata si asa mai departe, omul prefera ce este pe gustul lui, astfel poate fi topul numarul unu o cafea foarte buna sau una foarte proasta. Acesta alegere o facem in functie de ce cunostiinte avem in domeniul cafelei, ce buget putem cheltui pentru achizitionarea unei cafele de calitate sau pur si simplu ce gusturi si miresme ne plac.

Cred ca si de acum incolo, ani la rand se vor descoperi noi metode de cultivare si recoltarea a cafelei boabe, mult mai eficiente si mai practice insa care vor da mai multe roade, vor dezvolta gama larga de cafea.

Aceasta planta a facut istorie si va continua sa faca si peste mii de ani, deoarece majoritatea oamenilor sunt fanii cafelei si vor duce traditia mai departe, atat din postura de cultivator, cat si din postura de consumator.

Oricat de mult am incerca sa definitivam acest intreg si complex proces, cafeaua ramane o enigma si o piesa a puzzle-ului lumii, ea reprezinta stimulul fiecarei dimineti din viata unui om.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului