Sfaturi culinare

# conserve toamna #sfaturi culinare #conserve #sigilare borcane #borcane conserve

Conserve de toamna: cum sa sigilezi si sa umpli igienic borcanele

Sezonul conservelor debuteaza odata cu toamna. Muraturile, gemurile sau compoturile nu trebuie sa lipseasca din camara ta. Cel mai important lucru, caruia trebuie sa ii acorzi o mare atentie, este modul in care umpli si sigilezi borcanele. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti mentii gemurile si dulceturile preferate fara sa faca mucegai sau sa isi schimbe gustul:


1. Sigiliul se face la caldura

Dupa ce gemul tau s-a fiert, opreste focul, lasa-l sa stea 10 minute, apoi elimina spuma formata deasupra lui. Toarna gemul in borcane sterilizate, folosind o palnie. Umple borcanele pana la gat, deoarece temperatura ridicata va face gemul sa se comprime cand incepe sa se raceasca.

Cat inca este fierbinte, inchide borcanele cu un capac cerat pe interior, acopera-le cu un celofan si asigura-le si cu o banda elastica.


2. Sigiliul rece

In cazul in care ai uitat sa sigilezi borcanele cat inca gemul era fierbinte, nu te mai grabi sa faci asta deoarece ai putea strica toata munca. Lasa gemul sa se raceasca complet apoi pune-l in borcane. Daca incerci sa il sigilezi cat inca este cald, ar putea ca la suprafata lui sa apara mucegaiul.


3. Cum le depozitezi

Pentru ca gemurile tale sa se mentina cat mai mult timp, depoziteaza-le intr-un loc racoros si uscat si, daca vrei sa le pastrezi pe termen foarte lung, sigileaza-le cu dopuri de pluta, deoarece acestea videaza mult mai bine decat capacele normale.


4. Cum sterilizezi borcanele pentru conserve

Inainte de a turna gemul in borcane este foarte important ca acestea sa fie foarte bine sterilizate, deoarece orice microb sau bacterie poate sa iti strice conservele rapid. Preincalzeste cuptorul la 140 de grade Celsius si pune borcanele intr-o tava cu gura in jos si lasa-le la cuptor pentru 10-13 minute pana cand sunt uscate complet.

De asemenea, poti steriliza borcanele si la cuptorul cu microunde. Umple borcanele cu apa si aranja-le intr-un cerc. Lasa-le la cuptor pana cand apa din ele fierbe si, folosind manusi, arunca apa din ele si sterge-le cu un prosop curat sau cu hartie de bucatarie.

Sursa foto: adventuresinlocalfood.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete