Vitel, manzat si vita
Sursa foto: costaricakoshercenter.com
Carnea cunoscuta generic drept "de vita" se imparte, de fapt, in trei categorii: de vitel, de manzat si de vita, in functie de varsta animalului. Astfel, o carne de vitel (puiul vacii are doar cateva saptamani si inca mai suge) o vei recunoaste usor pentru ca e mult mai roz si are mai multe pielite, in vreme ce una de manzat (vitel castrat cu varsta de pana la 3 ani) are o culoare rosu viu si firicele subtiri de grasime. Cea de vaca este mult mai inchisa la culoare si are o textura ferma, iar stratul de grasime, care trebuie sa fie foarte alb, nu depaseste un centimetru. In functie de varsta vitei, si carnea este mai frageda sau mai atoasa.
File, pentru gratar, friptura si tigaie
Daca vrei sa prepari un gratar sau carne la tigaie, atunci trebuie sa alegi bucati de file. Acesta este taiat din muschiul vitei si este cel mai apreciat tip de carne. De obicei, se gateste in sange, adica la temperaturi de 51 de grade Celsius, si are o textura cremoasa. Se poate prepara si inabusit cand, datorita timpuĀlui indelungat de gatire, se va fragezi.
Antricot, pentru gratar si tocanite
Acest tip de carne este putin mai grasa si trebuie batuta bine pentru a se fragezi. Se poate folosi pentru prepararea hamburgerilor, dar merge de minune si la gratar sau in tocanite cand, ca sa aiba acel gust de parca ti se topeste in gura, nu trebuie foarte bine gatita.
Vrabioara, pentru friptura, gratar si ciorba
Vrabioara este probabil cea mai moale si mai putin grasa carne de vita, intrucat provine din regiunea salelor si nu are atat de multa fibra. Are o aroma intensa si poate fi gatita fie la gratar, fie la tava sau folosita pentru ciorba.
Coastele, pentru friptura
Carnea de pe coaste are o aroma puternica, este putin frageda si se foloseste, in general, la fripturi, pregatite la jar sau in cuptor.
Atentie la cumparaturi!
Sursa foto: mylonasmeat.gr
Miroase carnea de vita atunci cand o cumperi de la macelarie. Cand e proaspata are un miros slab, inofensiv, nicidecum intepator. Carnea trebuie sa aiba consistenta. Daca este prea tare sau prea moale e bine sa o eviti pentru ca poate modifica savoarea preparatelor.
Sursa foto: savalfoods.com