Sfaturi culinare

#culinar #sfaturi culinare #cum sa citesti o reteta #reteta #gatit

Cum citesti o reteta

Citirea unei retete este primul pas si probabil cel mai important dintre cei pe care ii vei avea de parcurs pentru a gati o mancare. Si desi multi dintre noi considera aceasta etapa drept una simpla, in realitate se poate constata faptul ca cartile de bucate si retetele care se gasesc pe Internet nu sunt pe atat de complete pe cat isi doresc cei care se afla la inceput in ce priveste gatitul.

Iata insa cateva sfaturi care va vor ajuta sa cititi cum trebuie retetele de bucatarie si va vor ajuta sa aveti o parte a secretului unei mancari gustoase.

Citirea ingredientelor

“1 lingurita de vanilie; 2 linguri de zahar; o cana cu lapte; trei sferturi de cana de miez de nuca” sau ”o cana de ceapa tocata marunt; trei sferturi de cana de morcov taiat feliute” - astfel poate arata o lista de ingrediente de la inceputul unei retete. Ce inseamna insa sa te apuci de gatit? Acest lucru presupune ca inainte de a trece la treaba, sa ai toate ingredientele de care ai nevoie, in cantitati preferabil mai mari decat cele trecute in reteta .

Este bine sa stii ca de obicei, in reteta, ingredientele sunt trecute in ordinea in care sunt folosite in reteta. Apoi, daca in reteta se precizeaza ca ai nevoie de “o cana de ceapa tocata marunt”, ar trebui sa stii ca va trebui intai sa tai ceapa marunt si abia dupa aceea sa o pui intr-o cana.

Pe de alta parte, ordinea cuvintelor din reteta este si ea foarte importanta.”O cana cu miezuri de nuci, maruntiti” nu este acelasi lucru cu “o cana de nuci maruntite”. Diferenta sta nu numai in virgula care apare intre cantitati si tipul de procesare, ci si in faptul ca in primul caz miezul de nuca se masoara intai, sa fie o cana, si abia apoi se taie/toaca marunt (de cele mai multe ori ce rezulta nu este in aceeasi cantitate cu ce a fost initial), in timp ce in al doilea caz masuratoarea se face pentru produsul obtinut prin tocare.

Daca in reteta se spune ca ai nevoie de o lingurita (teaspoon, pentru retetele in limba engleza, prescurtat tsp) de zahar sau o lingura (tablespoon, prescurtat tbsp.), atunci trebuie sa stii ca in mancare vei pune zaharul din lingurita si nu obiectul in sine.

Dupa ce ai citit si recitit reteta, este indicat sa iti aduci in spatiul de lucru ustensilele de care vei avea nevoie: bol sau boluri, lingura, lingurita, mixer, cana, tigaie, oala etc. Masoara-ti ingredientele, iar pe cele pe care le poti pune in cani, lasa-le in cani, astfel incat sa iti fie la indemana. Reciteste “modul de preparare” din reteta si incepe sa lucrezi etapizat. Nu uita ca in cazul legumelor care trebuie taiate sau tocate, acest lucru ar trebui sa se intample inainte de a te apuca efectiv de pregatit reteta.

Focul si nivelul caldurii pentru plita si cuptor

Trebuie sa stii ca atunci cand trebuie sa lucrezi cu plita sau cuptorul, este indicat sa incepi cu focul dat la mic, nu direct la mare, pentru ca pentru gatit, cel mai indicat este sa lucrezi cu foc mic si mediu. De altfel, se spune ca cea mai buna mancare se face “la foc mic”, acesta ajutand ingredientele sa se fiarba sau prajeasca fara graba si sa-si lase toata savoarea.
 
Atat cuptorul, cat si ochiurile masinii de gatit au nivelurile focului trecute fie pe fata butoanelor, fie langa ele, pe suprafata pe care sunt asezate aceste butoane. Trebuie sa stii ca ochiul da caldura medie atunci cand butonul de reglare a caldurii se afla la mijlocul scalei de masurare. Pentru a da caldura la mic trebuie sa dai butonul in stanga, in timp ce pentru a creste temperatura, trebuie sa misti de buton spre dreapta. Insa folosirea unui nivel mare de caldura este indicat numai cand reteta cere acest lucru.

Interpretarea diferitilor termeni din reteta 

In retete se precizeaza de multe ori ca ceapa sau legumele trebuie puse la prajit si lasate pana se inmoaie. Acest lucru inseamna ca in tigaia in care prajesti legumele, pui ulei, dupa ce ai lasat-o putin sa se incalzeasca pe focul dat la mic.

Dupa ce ai pus ulei, lasi putin sa se incalzeasca (poti masura daca uleiul s-a incalzit fie tinand mana la mica distanta deasupra lui, fie inmuind un o bucatica de ceapa, cartof , carne etc in ulei, iar daca acesta sfaraie, inseamna ca este pregatit pentru a se adauga igredientele pentru prajit) si adaugi ceapa sau legumele. Majoritatea bucatareselor ajuta ceapa sa se inmoaie si prajeasca in acelasi timp punand aproape imediat dupa ce au adaugat ceapa in ulei si sare, pe care o presara deasupra cepei, dupa care pun un capac deasupra si o lasa la inabusit.

Atat ceapa, cat si legumele, trebuie lasate cateva minute la prajit, sa se inmoaie, sub un capac. Poti verifica daca legumele si ceapa s-au inmuiat incercandu-le cu o lingura de lemn.

In ce priveste spaghetele, acestea se vor inmuia dupa ce vor fi lasate sa fiarba in timpul care este trecut pe ambalajul acestora si pot fi incercate cu o furculita, pentru a vedea daca sunt moi sau daca au mai ramas segmente nefierte. Pe de alta parte carnea, cartofii legumele intregi se verifica daca s-au prajit, fiert sau inmuiat cu o furculita care se introduce in acestea. Segmentele ramase crude vor fi mai tari decat cele care s-au fiert, respectiv prajit.

Atunci cand gatesti ar trebui sa fii atent si la tipurile de fierbere si la indicatiile privind modalitatea de a introduce ingredientele, in functie de tipul de fierbere. Unele retete cer ca anumite ingrediente sa fie adaugate atunci cand lichidul sin cratita a ajuns la punctul de fierbere. Atentie insa, acest lucru nu inseamna ca apa, laptele sau orice alt lichid aflat in recipientul de gatit trebuie sa dea pe afara. In general, atunci cand un lichid ajunge la punctul de fierbere incepe sa produca un sunet asemanator cu un sfarait si sa faca mici bule. Atunci cand fierbe insa, cand clocoteste, face bule mari si un zgomot mai puternic.

Gatitul prin coacere

Lucrurile sunt putin diferite atunci cand vrei sa gatesti cu ajutorul unei retete care necesita coacere, de paine, prajituri etc. In acest caz ar trebui sa ai pregatite mai multe seturi de intrumente (din metal sau plastic) pentru masurat cantitati de ingrediente, pe care sa le folosesti pentru masurarea de produse lichide si solide. ar fi bine sa stii ca faina si zaharul se masoara cu acelasi tip de instrumente, iar cantitatile trebuie respectate.

In ce priveste interpretarea unor termeni precum “albusuri batute spuma” sau “unt batut crema” ar trebui sa stii ca atat albusurile, cat si untul, pot fi frecate cu mixerul sau telul pana cand devin spuma (in cazul albusului, spuma se testeaza cu ajutorul telului cu care au fost batute albusurile – daca telul sta in picioare in albus, inseamna ca rezultatul obtinut este cel dorit). Untul mai poate fi facut crema si prin lasarea lui la temperatura camerei timp de o ora si amestecandu-l apoi cu o lingura.

Atentie la reteta! – acesta este indemnul bucatarilor cunoscuti. Insa tot ei spun ca de multe ori este mai indicat sa experimentezi atunci cand gatesti si sa nu te incapatanezi sa te tii numai de reteta. Realitatea din bucataria ta, mai ales in ce priveste timpul in care se gateste o mancare, este cea mai importanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului