Sfaturi culinare

#retete #paine # paine de casa

Cum faci o paine de casa delicioasa

Te-ai saturat de painea fada din comert? Daca nu mai vrei sa fii nevoita sa citesti eticheta pentru a evita produsele cu E-uri si coloranti , ia in consideratie varianta unei paini de casa. O poti face in cuptorul obisnuit sau poti folosi o masina de facut paine.

Painea de casa este mai sanatoasa, deoarece stii exact ingredientele folosite. In plus, faina este unul dintre cele mai ieftine alimente. Pentru acest preparat ai nevoie de ingrediente simple. Invata cum se face cea mai simpla paine de casa , apoi foloseste-ti creativitatea pentru a adauga un plus de savoare.

1. Ingredientele pentru paine de casa

 

Pentru cea mai simpla paine de casa ai nevoie numai de drojdie, sare, apa, ulei, zahar si faina. Foloseste produse de calitate, pentru a obtine o paine crocanta in exterior, pufoasa in interior, cu un gust ca de tara. Alte ingrediente folosite pot fi ulei, zahar, seminte etc.

 

 

 

2. Painea de casa facuta in cuptor

 

In varianta obisnuita, painea se face in cuptor. Daca stai la casa si ai cuptor special, cu lemne, poti face in el cozonaci , pizza si paini grozave.

 

 

 

Pune faina intr-un castron, adauga drojdia in mijloc si amesteca. Fa un loc in mijlocul compozitiei si adauga apoi, treptat, apa calduta, sare, ulei si zahar. Amesteca bine timp de 5-10 minute, pana obtii un aluat elastic si compact. Daca nu obtii aceasta consistenta de la inceput, adauga putina apa pentru a-l face mai moale sau faina pentru a-l mai intari putin. Acopera aluatul si lasa-l sa dospeasca 35-40 de minute intr-un cald, cu temperatura constanta.

Scoate aluatul si framanta-l, apoi modeleaza-l in forma dorita. Fa o paine lunguiata, impletita din doua bucati lungi, rotunda si crestata la suprafata sau chiar o paine in forma de floare. Pentru aceasta din urma, trebuie doar sa faci o bila mare pentru centrul florii si apoi alte 8-9 bile in jurul ei, care vor fi petalele.

Unge tava pentru copt cu ulei, pune painea si acoper-o. Lasa aluatul la dospit cam 20 de minute. Da aluatul cu putina apa si apoi cu faina, dupa care pune tava in cuptorul incins, timp de 30 de minute, la 220 grade Celsius. Daca vrei un aspect lucios, unge aluatul cu un ou sau cu ulei inainte sa-l dai la cuptor. Poti adauga si cateva seminte de floarea-soarelui, mac, susan etc. Se poate adauga chiar si cimbru pentru a parfuma coaja painii.

3. Painea facuta la masina

 

Masina de facut paine este cea mai simpla solutie pentru a avea paine de casa. Exista numeroase retete pe care le poti incerca. Tot ce ai de facut este sa adaugi ingrediente in masina, in functie de indicatiile din cartea de bucate a aparatului. Iata in continuare 5 retete de paine pentru masina de facut paine

 

 

 

 


Foto: breadtechnique
 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete