Sfaturi culinare

#post #soia #linte

Cum inlocuiesti ingredientele pentru post

In perioada postului, ingredientele din bucatarie pot fi inlocuite si combinate in asa fel incat sa nu aiba origini animale. Ai posibilitatea sa faci fripturi la gratar, chiftelute, supe, salate si chiar pizza de post.

Iata in continuare cum poti sa inlocuiesti ingredientele obisnuite pentru a obtine o mancare de post :
 

1 Ingrediente de inlocuit in mancarurile de post
 

Cand gatesti mancare de post, ai la dispozitie mai multe modalitati prin care sa inlocuiesti ingredientele precum carnea sau laptele cu ingrediente de post. Astfel, poti inlocui untul cu margarina vegetala sau supa de pui cu supa de legume .

Carnea poate fi inlocuita cu succes in mancaruri de catre linte, tofu sau soia. Lintea ajuta la detoxifierea organismului si contine proteine si minerale. Este, in schimb, un aliment sarac in grasimi. Lintea inlocuieste foarte bine carnea gratie continutului de proteine. La 100 grame de linte preparata ai cam aceeasi cantitate de proteine ca la 100 si ceva de grame de carne.
 

2 Foloseste soia ca inlocuitor in mancarurile de post
 

Soia este unul dintre ingredientele care simuleaza cel mai bine gustul de carne. Spre deosebire de aceasta din urma, soia nu contine colesterol sau grasimi, numai fibre, saruri minerale si vitamine. Nu uita ca soia poate fi folosita sub mai multe forme, chiar ca lapte sau branza de soia. 

Poti incerca o reteta de soia la gratar si chiar poti face un drob vegetarian cu ciuperci si soia. Ciupercile fac parte si ele dintre legumele recomandate pentru inlocuirea carnii. Daca iti plac salatele, incearca o reteta de salata orientala cu paste si tofu.
 

3 Foloseste in mancaruri maioneza de post
 

Pentru retetele care necesita maioneza, foloseste o maioneza de post. O poti obtine in mai multe feluri, folosind, de exemplu, cartofi sau pufuleti . Se prepara cu ulei, zeama de lamaie si mustar, iar gustul ei este asemanator cu cel al maionezei din oua. Iata aici o reteta de maioneza de post.
 

4 Inlocuieste untul cu alte ingrediente-substitut
 

Preparatele pe baza de unt pot fi inlocuite cu margarina vegetala. Poti face un cozonac gustos, potrivit chiar si pentru vegetarieni. Daca nu iti doresti sa consumi margarina, atunci foloseste untdelemn.
 

5 Inlocuieste icrele obisnuite cu cele de post
 

Daca vrei sa mananci icre in perioada de post, exista retete de “icre” obtinute din alte ingrediente, precum grisul. Iata o retetea pentru un aperitiv cu icre de post.
 

6 Pregateste o pizza de post
 

Pizza este iubita de toata lumea si nu trebuie neaparat sa contina sunca, ou sau cubulete din carne de vita ca sa fie delicioasa. Foloseste sos de rosii, ceapa, ulei vegetal, masline, ardei grasi si pregateste-ti o pizza de post. Iata o reteta pentru pizza de post.
 

7 Foloseste fasolea in retetele de post
 

Chiar daca fasolea cu ciolan este o mancare foarte apetisanta, in perioada postului poti folosi fasolea si in alt fel. Utilizeaz-o in tocanite, supe, salate, alaturi de alte legume, ca un inlocuitor pentru carne. Este satioasa si foarte gustoasa. Incearca o reteta de supa de fasole de post.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete