Sfaturi culinare

#masa #sarbatori #craciun #dietetic #meniu #sfaturi culinare

Cum sa alcatuiesti un meniu dietetic de Sarbatori

Sarbatorile de iarna sunt pentru majoritatea dintre noi ocazia de a ne intalni cu cei dragi, alaturi de care ne asezam la mese bogate, cu mancaruri gustoase, stropite din plin cu bautura. Ce ne facem insa daca in familie exista persoane care trebuie sa tina regim? Stim bine ca mancarea de sarbatori este foarte bogata in calorii, de aceea cel mai indicat ar fi sa adaugam in meniu si mancaruri dietetice.

Meniurile dietetice pot fi idei foarte bune si pentru cei care nu vor sa se ingrase in perioada Sarbatorilor, dar si pentru persoanele aflate la regim, pe baza indicatiilor medicului. In plus, mancarurile dietetice sunt la fel de gustoase ca cele obisnuite, astfel ca poti vedea meniul dietetic drept un mod special de a serba Craciunul sau Anul Nou. De aceea, ar trebui sa stii cateva idei pentru alcatuirea meniurilor dietetice pentru Sarbatori.

Acestea au la baza carnea slaba (pui, peste, vita), lactatele, supele in locul ciorbelor, salatele si, desigur, legumele si fructele. In plus, nu sunt acceptate prajelile iar gatitul se face cu ulei de masline.

Cum sa folosesti carnea in meniurile dietetice

Pentru un Craciun dietetic trebuie sa eviti carnea de porc, care este foarte bogata in grasimi si sa o inlocuiesti cu carne de pui, peste si vita. Si cum in regimul dietetic prajelile nu sunt binevenite, nici carnea nu ar trebui consumata dupa ce a fost prajita in ulei, ci doar facuta la gratar, coapta in cuptor sau fiarta.

Puiul

Carnea de pui poate fi folosita in foarte multe mancaruri, de la supe, salate si ajungand la mancaruri de pui cu garnituri delicioase facute la cuptor. Puiul este probabil unul dintre cele mai cautate tipuri de carne, pentru ca este usor de preparat si ofera variante multiple de a-l gati.

De exemplu supa de pui poate fi cel mai usor gatita daca pui la fiert pulpele de pui sau aripile, impreuna cu legume: cartofi, morcovi, radacina de patrunjel, apa, carora le adaugi un varf de sare si un varf de piper. Poti sa ii adaugi si galuste, pe care le faci din gris amestecat cu ou si care vor da un gust special supei.

De asemenea, poti gati pieptul de pui si pulpele la gratar: speli bine carnea, o usuci bine, incalzesti gratarul, tai pieptul in felii pe care le asezi pe gratar, dupa ce ai pus pe el cateva condimente. Acelasi lucru il poti face si cu pulpele, care vor iesi mai crocante si gustoase daca inainte de a le pune pe gratar presari pe ele putina sare.

Pentru cei care prefera mancarea gatita la cuptor, carnea de pui poate fi gatita la cuptor in foarte multe combinatii: simpla, cu legume, cu fructe, cu sosuri.

Culinar.Acasa.ro iti ofera cateva idei de mancaruri pe baza de carne de pui: Salata de pui cu ananas ; Pui condimentat cu legume la cuptor ; Piept de pui cu masline verzi; Rulada cu piept de pui.

Vita

Carnea de vita este si ea o buna optiune pentru meniurile dietetice. Carnea de vita sub forma de ciorba, friptura sau adaugata in mancarurile de legume este si gustoasa, si hranitoare.

Atentie, insa, la modul de preparare a carnii de vita, pentru ca aceasta necesita un timp de fierbere /coacere mai indelungat. In plus, pentru acest tip de carne varianta marinarii nu este o idee deloc de neglijat.

Pentru a incerca cateva retete pe baza de carne de vita, da un click aici si aici.

Pestele

Unul dintre cele mai cautate tipuri de carne pentru meniurile dietetice este pestele.

Primul la care ne vine in minte atunci cand ne gandim la sarbatori este somonul, nu doar datorita proprietatilor sale hranitoare, ci si aspectului roz, fin. O prima gustare la masa poate fi cu feliute de somon si legume, infipte in scobitori sau servite ca atare, alaturi de paine neagra sau paine prajita.

Pestele mai poate fi mancat si in salate sau prajit la gratar sau gatit la cuptor sau fiert, impreuna cu garnituri de legume, orez sau cartofi. Atentie, insa la timpii de gatit ai pestelui, care se fierbe si coace mai repede decat alte tipuri de carne si la pregatirea acestuia pentru gatit: curatat de solzi, eviscerare, curatat de oase etc. De asemenea, si fructele de mare sunt indicate pentru a fi folosite in meniurile dietetice.

Daca vreti cateva idei de retete cu peste , puteti alege dintre retetele oferite de Culinar.Acasa.ro.

Cum sa folosesti lactatele in meniurile dietetice

Produsele pe baza de lapte sunt recomandate de medici si nutritionisti , fiind considerate surse de calciu si vitamine. Atentie insa la produsele bogate in grasimi: in meniurile dietetice atat laptele, cat si branza folosita trebuie sa fie cat mai sarace in grasimi.

In plus, trebuie evitate combinatiile de branzeturi cu aluaturi, ca in cazul aperitivelor sau cu alte grasimi. Cu toate acestea, branzeturile consumate ca atare sau alaturi de o feliuta subtire de paine neagra sau paine prajita sunt o idee foarte buna pentru meniul de Sarbatori.

Salatele in meniurile dietetice

In acest tip de alimentatie salatele conduc detasat in ce priveste optiunile de feluri de mancare. Fie ca sunt cu salata simpla, legume, fructe sau combinatie de legume si carne, ori insotite de diverse dressing-uri, salatele sunt o solutie rapida si foarte gustoasa pentru meniurile dietetice de Craciun si Revelion. Exista chiar si cateva retete speciale de salate de Sarbatori, care prin combinatiile de legume colorate, aduc o pata de culoare in meniu. Poti alege retete de salate pe care sa le gatesti, aici.

Supele in meniurile dietetice

Exista multe modalitati de a face supe, pentru ca ele pot fi facute din legume, fie simple, fie in combinatii. Supele sunt foarte usor de preparat si sunt hranitoare pentru organism, oferind o senzatie de satietate.

Poti prepara supe din pui, vita, legume, ciuperci, fasole, linte etc. Atentie, insa la ce tipuri de combinatii faci si ce tipuri de grasimi folosesti pentru a face supa pentru ca din combinatii ar putea rezulta un produs nu tocmai dietetic.

Fructele si legumele crude

In alcatuirea meniului dietetic pentru zilele de sarbatoare nu uita de fructe si legume proaspete. Consumate ca atare sau combinate cu alte mancaruri, acestea sunt cele care aduc multe vitamine in corp si, atunci cand sunt consumate inainte de masa, mai reduc din pofta de mancare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului