Sfaturi culinare

#carne #cum sa alegi carnea #gatit #culinar #sfaturi culinare

Cum sa alegi carnea pentru gatit

Ti s-a intamplat vreodata sa vezi o bucata de carne rozalie in magazin care parea ca se cere cumparata? Daca ai fost tentat sa o platesti si te-ai trezit ca bucata cea rozalie avea un miros bizar, atunci sigur ai inteles cat de important este sa stii cum sa alegi carnea pe care o vei gati.

Iata asadar cateva sfaturi despre cum sa alegi carnea pentru gatit:

1. Aspectul.

Alege carnea, tinand cont de aspectul exterior al acesteia si de mirosul pe care il are. Daca bucata de carne va fi vinetie, de nuanta gri ori de culoare inchisa, va avea crusta sau va avea miros urat, atunci ar fi mai bine sa nu o cumperi. Carnea pe care ti-o doresti ar trebui sa aiba o culoare rosietica, vie si sa miroasa a proaspat.

2. Stralucire si fara substante straine

Fereste-te de carnea cu grasime ingalbenita, fara stralucire, cu mai multe tonuri de culoare sau cu prea mult suc sau substante. Iti poti da seama daca acea bucata de carne are prea multa umezeala sau apa, daca vei vedea ca la apasarea carnii din ea iese suc, ori daca pentru cea care a fost deja ambalata exista vapori condensati pe invelisul in care se afla carnea.

Atunci cand cumperi carnea din magazin, ar trebui sa o ceri ca sa o vezi, respectiv mirosi, pentru ca lumina existenta in galantare te poate insela uneori.

3. Alege in functie de ce gatesti

In procesul de alegere a carnii va trebui sa tii cont si de ce vei gati din ea: daca o vei toca, vei avea nevoie de carne mai grasa, daca vei dori sa gatesti o ciorba, ai putea sa cumperi carne cu os.

De acelasi lucru ar trebui sa tii cont si atunci cand alegi o anume parte din corpul animalului (pulpa sau piept de pui sau porc pentru friptura etc.). In magazine, carnea se gaseste in general sub forma pre-ambalata, dar si in galantare, clientul putand sa-si aleaga o anume bucata de carne.

Nu ar trebui uitat faptul ca in macelarii mai ales pot fi gasite si resturi de carne si carne de calitate inferioara, pe care macelarii le folosesc de cele mai multe ori pentru a face carne tocata , pe care apoi o ambaleaza, fie o lasa in aceasta stare pentru cei care vor sa o cumpere ca sa o foloseasca de exemplu pe post de hrana pentru animale. De asemenea, nu uita faptul ca poti cere un sfat de la macelar.

4. Semnul verificarii veterinarului

Atunci cand mergi sa cumperi carne, cauta si insemnele pe care veterinarii le pun pentru a certifica faptul ca respectivul animal a fost sanatos.

5. Atentie la oase

Daca vrei sa cumperi carne cu os, uita-te la aspectul oaselor si la maduva din interiorul acestora. Ar trebui ca aspectul exterior al oaselor sa fie fin, sa aiba o culoare clara si fara pete, iar maduva ar trebui sa fie de culoare roz.

6. Alege carnea in functie de animalul caruia ii apartine

  • In cazul mielului, acesta ar trebui sa fi avut inainte de sacrificare intre cinci si sapte luni.
  • In cazul carnii de porc, vezi ca aceasta sa fie de culoare roz deschis spre alb si incearca sa vezi cat de batran a fost porcul sacrificat prin textura carnii (porcul tanar are o textura mai fina, mai moale, in timp ce porcul batran are o carne mai tare, mai ferma); carnea de vita trebuie sa aiba culoarea roz aprins, sa aiba o consistenta catifelata, dar sa fie, in acelasi timp, ferma.

7. Atentie si la carnea pre-ambalata

Pentru carnea pre-ambalata, verifica intai de toate termenul de valabilitate al pachetului pe care l-ai ales. Daca il vei gati repede, atunci poti sa iei un pachet cu termen de valabilitate mai apropiat, tinand cont de faptul ca bucata de carne ambalata ar trebui sa aiba un aspect frumos, care sa arate ca e proaspata si sa nu existe suc sau apa in interiorul ambalajului vidat.

Daca nu intentionezi sa gatesti carnea imediat, atunci ar trebui sa stii ca prospetimea carnii dureaza aproximativ patru zile. De aceea, in cazul in care iti faci aprovizionarea pentru mai mult timp, ar trebui sa alegi varianta congelata, pe care sa o depozitezi in congelator pana la momentul in care o vei gati. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului