Sfaturi culinare

#legume #cum sa alegi #culinar

Cum sa alegi cele mai bune legume

Foarte multi producatori au tendinta de a pune in vanzare toate produsele pe care le au, indiferent ca sunt proaspete sau vechi si indiferent ca acestea arata perfect sau sunt rupte ori lovite. Pentru ca tu sa cumperi cele mai bune legume, incearca sa tii cont de urmatoarele sugestii.

Morcovii

Acestia trebuie trebuie sa fie tari, sa aiba o culoare portocalie, sa fie luciosi si sa nu fie foarte grosi – morcovii cu o grosime medie sunt mai buni si mai dulci. De asemenea, fereste-te de morcovii care au diverse firicele – legumele trebuie sa aiba o textura fina, intacta. Daca i-ai cumparat cu tot cu radacini , asigura-te ca le tai inainte de a baga legumele la frigider deoarece aceste sug din umiditatea si substantele nutritive ale morcovilor.

Cartofii

Cartofii trebuie sa fie tari si sa fie lipsiti de codite, radacini, crapaturi, taieturi sau scobituri. Cei care au radacini sunt foarte vechi si dau sa incolteasca.

Ceapa

Alege numai ceapa tare, lipsita de pete verzi, galbene sau maronii. Legumele trebuie sa fie invelite in cate mai multe straturi de foi si sa aiba codita verde si tare.

Ciupercile

Ciupercile proaspete trebuie sa fie lipsite de vanatai si de aspectul zbarcit. In acelasi timp, ciupercile bune au un miros placut, iar codita lor trebuie sa se desfaca usor.

Rosiile

Vrei sa stii daca o rosie este proaspata? Rupe-i codita si miroase-o. Daca simti un miros proaspat, de fruza de rosie, inseamna ca leguma este buna de consum. In schimb, daca rosiile sunt moi si lipsite de codita, mai mult ca sigur acestea sunt vechi.

Alege doar ridichii ferme, rosii, cu tulpina verde si proaspata. Ocoleste-le pe cele care au zgarieturi sau scobituri.

Ardeiul gras

Cauta legumele care au codita inca verde si proaspata si ocoleste-le pe cele care sunt vestede, cu pete maronii, galbene sau cele care au lovituri si zgarieturi.

Vinetele

Acestea trebuie sa fie ferme si grele. Exista si vinete care desi sunt destul de tari, sunt foarte usoare – acelea sunt seci in interior si nu au un gust prea bun.

Catravetii

Catravetele trebuie sa fie verde inchis, fara pete galbene. Totodata, este indicat sa cumperi castraveti doar din spatiile comerciale in care acestia au fost tinute la locuri racoroase (eventual langa un frigider sau o cabina frigorifica).

Mazarea verde

Pentru ca mazarea verde sa aiba acel gust specific, dulce, trebuie neaparat sa fie proaspata. Pastaile proaspat culese cu coaja carnoasa si foarte verde. Pentru a le pastra savoarea, acestea trebuie tinute la frigider, insa este indicat sa se foloseasca cat mai repede posibil pentru a profita din plin de aroma si vitaminele sale.

Sparanghelul

Alege doar legumele luminoase, verde inchis, cu tulpini de aceeasi grosime, fara rupturi sau zgarieturi. Daca acestea sunt usor moi, baga-le in apa rece atunci cand ajungi cu ele acasa si isi vor reveni destul de repede.

Broccoli

Cand cumperi broccoli, alege doar legumele care au tulplina foarte ferma, iar coroana “copaceilor” verde inchis. Daca legumele au un miros puternic si in cazul in care frunzele au o nuanta galbuie, nu le cumpara deoarece aceste semne arata faptul ca ele sunt vechi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete