Sfaturi culinare

#faina #gatit #culinar #cum sa alegi faina pentru gatit

Cum sa alegi faina potrivita pentru gatit

pentru gatit este de mai multe tipuri: superioara sau integrala, categorisita in functie de procesarea la care a fost supusa si, in functie de cerealele din care a fost obtinuta de orez, grau, porumb, secara etc. In procesul de gatit se poate folosi orice tip de faina , de la cea integrala (numita si neagra) si pana la cea cu cele mai rafinata dintre tipurile de faina, cu cele mai multe stele la capitolul calitatea (numita si superioara).

In Romania, firmele de morarit si panificatie ofera o multitudine de tipuri de faina: pentru , pentru cozonac, pentru biscuiti, pentru foetaj, semialba, alba, neagra. Aceste categorii depind de gradul de rafinare a cerealelor.

Insa pentru a obtine mancarurile si produsele dorite atunci cand gatiti, trebuie sa folositi un anume tip de faina. Iata asadar cativa pasi pentru a alege faina potrivita pentru gatit:
1.Inainte de a va apuca de gatit cititi cu atentie ce tip de faina este trecut printre ingredientele retetei pe care o veti gati. De obicei autorii retetelor precizeaza tipul de faina cel mai potrivit pentru tipul de mancare pe care il prezinta.
2. Cititi si restul retetei si vedeti ce rol are faina in respectiva reteta, acest lucru fiind foarte important si in alegerea fainii. Iata cateva lucruri la care ar trebui atentie sporita:

  • Daca veti face o paine cu drojdie, va trebui sa tineti cont de faptul ca in folosirea drojdiei pe post de de crestere a painii, este necesar sa framantati aluatul si sa-l lasati la dospit.
  • Daca veti folosi praf de copt sau bicarbonat pentru reteta, lucrurile vor fi diferite, framantatul si dospitul vor fi diferite decat inainte iar aceste diferente le veti observa in functie de ce prevede reteta(timp de framantare sau amestecare, timp de dospit).
  • In cazul in care folositi faina pentru un sos sau o crema, atunci aceasta trebuie adaugata la un anume moment, precizat de obicei in reteta.

3.Fiti atenti la tipul de faina pe care il cumparati si la ce nevoi aveti, informati-va anterior din ce parte a boabelor de cereala a fost facuta respectiva faina, gradul de rafinare si ce germeni au existat in ea.
4. Atunci cand cumparati faina, fiti atenti/e si la modul in care trebuie pastrata faina. In cazul in care o veti pastra in frigider, trebuie sa stiti ca aceasta trebuie pastrata inchisa, astfel incat sa nu absoarba mirosurile din frigider iar pentru pastrarea in dulap sau debara, este preferat sa o tineti inchisa intr-un recipient inchis, pentru a nu se face cocoloase, din cauza umezelii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului