Sfaturi culinare

#oua #sfaturi culinare #alimente

Cum sa alegi ouale

Ouale pe care le folosesti in bucatarie fac parte dintre ingredientele uzuale, astfel incat alegerea lor joaca un rol deosebit de important in sanatatea ta si a familiei.

Cum sa alegi ouale proaspete
 

1 Verifica de la ce pasari provin ouale
 

Ouale pe care le cumperi trebuie sa fie proaspete, dar, in acelasi timp, este recomandat sa provina de la gaini crescute in conditii care sa respecte anumite standarde. Exista ferme care cresc pasari in spatii deschise, in spatii inchise si chiar in custi (gaini de baterie).

Gainile crescute in custi nu dispun de spatiu pentru a da din aripi sau pentru a se retrage intr-un colt sa depuna oua. Cu cat conditiile de trai ale pasarii sunt mai dificile, cu atat animalul este mai stresat si, prin urmare, ouale sunt considerate de o calitate mai slaba si sunt mai ieftine. Ouale provenite de la astfel de gaini sunt numerotate cu cifra 3. Exista insa si specialisti care neaga legatura dintre conditiile de viata ale gainii crescute in cusca si calitatea oualor. Pe de alta parte, exista tari in UE care au renuntat la comercializarea oualor provenite de la gaini crescute in custi.

De obicei, ouale cele mai recomandate sunt fie cele de tara, fie cele ecologice, provenite de la gaini sanatoase. Iata cateva criterii de care se tine cont:

  • furajele pentru hranirea pasarilor nu contin substante chimice de sinteza, pesticide, hormoni, proteine de origine animala
  • pasarile au hrana de calitate
  • pasarile dispun de un adapost igienic
  • pasarile nu sunt tratate cu antibiotice
  • pasarile sunt crescute la sol, in totala libertate, cu spatii de odihna si spatii speciale pentru pasunat
  • pasarile sunt selectate pentru a fi rezistente la boli si adaptate climei in care vietuiesc
  • sunt respectate normele de volum si suprafata pentru evitarea supraaglomerarii.


Stampila de pe un ou
arata data producerii, tara de provenienta si calitatea lui. Pentru a sti ce fel de oua gasesti pe rafturile magazinelor, trebuie sa verifici prima cifra a codului numeric. Acesta indica metoda de crestere a gainii. De exemplu, ouale bio sunt inscriptionate cu cifra 0 inaintea codului de producator.

Iata ce indica cifrele:

0 - oua ecologice
1 - oua de gaini crescute in aer liber
2 - oua de gaini crescute in hale la sol
3 - oua de gaini crescute in custi.
 

2 Verifica cum sunt pastrate ouale in spatiul comercial
 

Ouale pe care le cumperi nu trebuie sa fie expuse razelor solare si nici sa fie tinute in aer liber. De aceea, este recomandat sa cumperi din magazine sau din acele spatii comerciale unde ouale au stat la frigider, in conditii igienice.
 

3 Verifica aspectul oualor
 

Acestea ar trebui sa aiba coaja intreaga, curata si mata. Ouale nu ar trebui sa prezinte pete sau pori vizibili. De asemenea, ouale nu trebuie sa aiba o coaja lucioasa si unsuroasa. Nu cumpara oua crapate. Orice incizie, cat de mica, in coaja oului, permite accesul agentilor patogeni din aer si din spatiul inconjurator.
 

4 Testeaza greutatea oului
 

Ouale nu ar trebui sa fie prea usoare. Acestea au o camera de aer, iar cu timpul, aceasta camera se mareste. Daca oul nu este stampilat si deci nu cunosti data, uita-te la el intr-o sursa puternica de lumina. La capatul mai rotund ar trebui sa vezi in lumina camera de aer. Cu cat este mai mica, cu atat oul este mai proaspat.

Dupa cumparare, o metoda de a a verifica prospetimea unui ou este sa-l scufunzi in apa rece. Oul proaspat ramane pe fundul vasului, in pozitie orizontala. Oul mai vechi se ridica la suprafata, cu unul dintre capele spre suprafata.

De asemenea, poti sa spargi oul si sa verifici albusul si galbenusul. La un ou proaspat, albusul si galbenusul trebuie sa fie cat mai legate intre ele, iar galbenusul sa fie rotund si bombat. La ouale mai vechi, galbenusul este mai putin legat, avand un aspect mai apos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului