Sfaturi culinare

#paine #faina #grau #secara

Cum sa alegi painea

Sa cumperi paine pare cel mai banal lucru pe care-l faci in cursul unei saptamani. Odata cu dezvoltarea tehnologiei insa, au fost dezvoltate si tehnici de fabricatie care sunt mai avantajoase pentru producator decat pentru consumator. In plus, sortimentele sunt atat de variate incat alegerea painii este cu atat mai dificila. Acest lucru se intampla in momentul in care citesti eticheta si te gandesti la avantajele si dezavantajele acestui aliment atat de comun, din alimentatia ta zilnica.

Iata in continuare cateva aspecte de care este bine sa tii cont atunci cand alegi painea:
 

1 Alege tipul de paine
 

In fabricarea painii se folosesc graul, secara su ovazul. Insa in cea mai mare parte se foloseste graul.

Pe piata romaneasca exista mai multe tipuri de paine, alba, neagra, integrala, cu seminte, graham etc. Poti cumpara, asadar, paine de secara, paine din cereale, paine integrala de grau, paine alba etc.

Painea naturala (necoapta) mai este cunoscuta si sub numele de azima. In procesul de fabricatie se elimina faina alba , adica amidonul si glutenul, apa si sarea. Produsul se realizeaza prin utilizarea taratei de grau. In loc de apa se utilizeaza zer din lapte.

Grahamul este un produs de panificatie realizat din faina integrala, care contine germeni si tarate.

Painea alba are ca elemente predominante glucidele si proteinele. Avand mai putine fibre si un continut mai mare de amidon, painea alba poate duce rapid la ingrasare cand este consumata in cantitati mari (mai mult de 1-2 felii la o masa).

Sursa foto: bake4u.comPainea neagra aduce un aport de suplimente nutritive. O paine cu o culoare mai inchisa, daca este realizata in mod natural, este mai bogata in elemente nutritive decat o paine alba. In schimb, exista fabricanti care pur si simplu folosesc aditivi pentru a da painii un aspect mai inchis, tocmai de aceea este atat de importanta citirea etichetei (daca ea exista). Daca painea neagra este realizata in mod natural, culoarea sa este data in principal de continutul de secara.

O paine neagra are mai multe fibre decat una alba si mai putine calorii decat cea alba. Fibrele sunt deosebit de importante. De exemplu, in alimentatia copiilor fibrele constituie un factor important. Ii ajuta sa se sature mai repede si, de asemenea, le faciliteaza procesul de digestie.

Painea cu faina integrala ar trebuie sa aiba un procentaj de 100% si nu sa figureze doar ca supliment la ingrediente, pe eticheta.
 

2 Citeste eticheta
 

Pe eticheta poti vedea informatii extrem de utile, precum gramajul, nivelul caloriilor, ingredientele, termenul de fabricatie/expirare etc. De exemplu, o paine neagra ar trebui sa aiba 218 calorii la 100 de grame.

Sursa foto: wholefoodsmarket.comAr trebui sa eviti produsele care contin ingrediente precum colorant de caramel, un continut mare de zahar, sirop de porumb, grasimi trans, ulei vegetal hidrogenat etc.
 

3 Tine cont de ambalaj
 

Painea neambalata reprezinta unul dintre cele mai expuse alimente la germenii din mediul inconjurator. Daca fructele, legumele, chiar si branza pot fi spalate, painea, in schimb, este expusa adesea la praf sau este tinuta in lazi inadecvate.

De aceea, este bine sa alegi paine ambalata. Exista acum tehnologii care permit ca procesul de fabricatie si ambalare sa fie controlat in intregime de calculator. O alta varianta este sa faci paine de casa , fie la cuptor, fie la masina de paine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare