Sfaturi culinare

#cutit #cutite #cutite de bucatarie #bucatarie

Cum sa alegi, sa folosesti si sa pastrezi cutitele de bucatarie

Nu stii ce cutit sa folosesti pentru a taia carnea de pui atunci cand o pregatesti pentru a fi gatita? Ti-e teama ca ceapa nu se va taia cum trebuie cu un cutit pentru carne? Ai vazut la bucatarii vestiti niste obiecte de taiat pe care nu stii daca ar trebui sa ti le cumperi si pentru bucataria ta? Culinar Acasa.ro iti ofera cateva sfaturi care iti vor folosi pentru a alege cele mai bune cutite pentru bucataria ta.

In fiecare bucatarie in care se gateste ar trebui sa existe cel putin trei cutite, considerate de baza: cutitul principal de bucatar, un cutit de cojit (curatat coaja) si un cutit cu lama zimtata. Acestora li se pot adauga si alte cutite, de marimi diferite, care sunt variatiuni ale celor trei cutite de baza, insa poti gasi si seturi care contin un cutit pentru taiat class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/paine" title="paine">paine , un cutit pentru a putea desprinde carnea de pe oase, care este subtire si usor incovoiat. De asemenea, ar trebui sa ai in bucatarie si un cutit cu care sa poti taia oase, dar si o pila pentru ascutit cutite.
 

Cutitele necesare in bucatarie
 

1  Cutitul de bucatar este cel care care va fi folosit cel mai mult in bucatarie. Il vei folosi la tocat, feliat sau taiat cubulete. Cele mai indicate cutite de bucatar pentru acasa sunt cele cu lama de 20 de centimetri lungime, in timp ce bucatarii de la restaurant prefera de obicei cutitele cu lama de 30 de centimetri. Insa marimea cutitului pe care il vei folosi depinde doar de modul in care te simti tu cu el in mana, de aceea inainte de a cumpara cutitele pentru bucatarie, incearca-le, tinandu-le in mana si incercand sa tai un aliment imaginar. Daca te afli in fata unui cutit de bucatar cu lama curbata, nu te speria, aceasta lama te va ajuta sa tai mai usor cu el. Cea mai buna modalitate de a taia cu el este sa ii pui varful pe fundul de taiat si sa il lasi incet cu coada spre suprafata de tocat.

2 Cutitul de cojit va fi folosit mai ales atunci cand va trebui sa cureti coaja unor fructe sau legume sau cand vei taia sau toca ingrediente mici, precum usturoiul. Il vei folosi de asemenea si atunci cand va trebui sa tai bucati din aluaturi sau cand vei indeparta nervurile ardeilor grasi. Spre deosebire de cutitul bucatarului, cutitul pricipal care trebuie folosit mai ales in combinatie cu un fund pentru gatit, acest cutit nu va avea nevoie de un fund de gatit, pentru ca in mare parte operatiunile de decojire sau curatare a pielii sau nervurilor se vor face in mana. Lungimea lamei acestui cutit este fie de 6, fie de 10 centimetri si, de asemenea, este indicat sa il testezi inainte de cumparare.

3   Cutitul zimtat sau cutitul cu dinti este folosit mai ales pentru alimentele care sunt tari la exterior, dar moi in interior, precum painea, prajiturile cu crema si coaja sau rosiile cu coaja tare. Taietura unui astfel de cutit va trece prin coaja tare de la exterior si nu va strica miezul moale al alimentelor pe care le tai. De asemenea, cutitul cu lama zimtata poate fi folosit si ca un fierastrau care va taia si alimentele foarte greu de taiat altfel. Si cutitul cu lama zimtata vine in variante diferite, cu lama de lungimi diferite, insa cel mai usor de folosit este de obicei cel cu lama de 12 centimetri lungime.



Cum poti curata si pastra cutitele



Cutitele trebuie spalate dupa fiecare utilizare. Cel mai bine este sa le speli cu apa calda si detergent de vase, dupa care sa le clatesti bine si apoi sa le usuci cu un prosop. Apoi le poti aseza fie intr-un sertar pentru cutite, ori intr-un suport special pentru cutite, care este de obicei din lemn si va tine toate cutitele.

Cel mai bine este ca o data la cateva luni sa iti ascuti cutitele, astfel incat taietura acestora sa fie asa cum trebuie.
 

 

Cum se ascut cutitele de bucatarie



Cea mai usoara metoda de ascutire a cutitelor este cea care foloseste o piatra uda.

1   Se ia o piatra destul de mare de afara si se uda.


2    Se trece lama cutitului peste ea si pe o parte si pe cealalta pana cand lama de taiat devine din nou ascutita si subtire.


3    Dupa ce nu au mai ramas urme de lama iar aceasta este fara intreruuperi sau resturi, se spala bine lama cu apa calda si sapun.


4    Se usuca bine lama cutitului, dupa care se face un test pentru a vedea cum taie. In cazul in care nu taie destul de bine, se repeta pasii de mai sus.

Pentru ascutirea cutitelor se mai poate folosi si o pila din otel, pe care o poti trece peste lama cutitului, sub un unghi de aproximativ 20 de grade , de la maner spre varf. Se repeta procedura pe ambele parti ale acesteia, de mai multe ori. Dupa aceea se spala cutitul si pila cu apa calda.

Cutitele mai pot fi ascutite si cu ajutorul unei pile electrice, pentru aceasta ai nevoie insa de ajutorul si sculele unui profesionist. 



Alte sfaturi pentru cutitele de bucatarie:



Cel mai bun cutit este cel care are lama mai groasa si un maner plin, fara intreruperi. Este de preferat ca manerul sa fie plin astfel incat in timp, in urma folosirii, sa nu se largeasca eventualele intreruperi ale manerului si in locurile goale sa isi faca loc bacteriile. Manerul poate fi din lemn, plastic, compozit sau otel, iar cel mai important criteriu de selectie este modul in care te simti tu cu respectivul cutit in mana.

Cea mai buna lama este cea inoxidabila, sau, asa cum apare pe ambalajele cutitelor, „stainless”. De asemenea, inainte de a cumpara cutitul ar trebui sa te uiti pe lama ca sa vezi daca are pete, urme sau puncte care ar putea sa duca la rupere lamei in urma folosirii. In plus, ar trebui sa tii cont de faptul ca cele mai bune cutite au in componenta lamei un amestec de otel cu carbon, vanadiu si crom.

Poti alege si cutitele cu lama din ceramica insa trebuie sa tii cont de faptul ca acestea se sparg mai repede decat cele cu lama din metal.

Se spune ca cele mai bune cutite de bucatarie sunt produse de firmele Henckels, Calphalon, Santoku si Wusthof. Insa de multe ori nu firma conteaza, ci modul in care te impaci tu cu respectivele cutite, cum te simti cu ele in mana.

Inainte de a cumpara un cutit, analizeaza-l si fa un test cu el: ia-l in mana si incearca sa tai un aliment imaginar, pentru a vedea cum te acomodezi cu el. Daca nu ti se pare usor de folosit, nu-l cumpara pentru ca sa nu ai ulterior accidente sau probleme.

Cel mai bine este sa folosesti cutitele in combinatie cu un fund de taiat si sa eviti pe cat posibil taiatul in mana, pentru a te feri de accidente.

Foloseste cutite cu lame de lungimi diferite pentru alimente diferite. Daca ai alimente mai lungi sau mai late, foloseste cutite cu lame mai lungi, in timp ce pentru alimentele mici ar trebui sa folosesti cutite cu lama mai scurta.

Imediat ce ai folosit cutitul ca sa tai ceapa sau usturoi, spala-l bine cu apa si detergent de vase si mai apoi usuca-l, pentru ca gustul de ceapa sau usturoi sa nu se transfere si la alte alimente pe care le vei taia cu respectivul cutit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete