Sfaturi culinare

#gogosari #ardei #legume #legume de toamna

Cum sa alegi si sa depozitezi gogosarii

Gogosarii sunt un soi de ardei grasi , cu o coaja lucioasa si intr-o varietate de culori: verzi , galbeni, rosii, oranj , purpurii etc. Gogosarii se gasesc pe piata tot anul. Totusi, cei mai buni sunt cei de la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Contin o serie de vitamine (A, C, B1, B6, E), magneziu, potasiu etc.

Gogosarii sunt legume dulci, cu pulpa, cu o forma atractiva, din 3 sau 4 lobi. Alte tipuri pot sa nu aiba lobi distincti. Au un diametru intre 5 si 12 cm si o lungime intre 5 si 15 cm. Cei verzi si purpurii sunt putini amari, in timp ce gogosarii rosii, galbeni si oranj sunt mai dulci.


Cum sa alegi gogosarii
 

Pentru a putea sa-i testezi, alege gogosarii care nu sunt ambalati.

Un gogosar proaspat ar trebui sa aiba o suprafata lucioasa, nu terna. Suprafata lui trebuie sa fie ferma si lipsita de pete sau alte imperfectiuni. Gogosarii lipsiti de luciu sau cu puncte innegrite trebuie evitati.

Verifica tulpina. Aceasta ar trebui sa fie verde, tanara.

Cantareste gogosarul in mana. Pentru marimea lui, ar trebui sa para greu.

 

Cum sa depozitezi gogosarii


Dupa ce-i cumperi, depoziteaza-i in frigider, intr-o punga de plastic, in compartimentul destinat legumelor. Nu trebuie spalati inainte. Pot fi tinuti asa maxim o saptamana. Trebuie sa fie feriti de umezeala, altfel vor mucegai.

Gogosarii verzi sunt cei care rezista cel mai mult, pana la o saptamana. Cei galbeni si rosii se pastreaza proaspeti in frigider pana la 5 zile.

Pentru o perioada mai lunga de timp, gogosarii pot sa fie congelati. Se pun la congelator fara sa fie fierti inainte si chiar fara sa fie maruntiti. Astfel, eviti expunerea la aer care ii face sa-si piarda din nutrienti. Poti totusi sa le inlaturi partea de sus (capacul), membranele si semintele din interior, inainte de congelare .

Gogosarii pe care ii cumperi proaspeti si ii folosesti imediat la mancare ii poti curata foarte bine cu apa si otet, daca vrei sa te asiguri ca ai inlaturat orice urma de pesticide .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare