Sfaturi culinare

#praz #legume

Cum sa alegi si sa depozitezi prazul

Prazul este o leguma hranitoare care poate fi folosita cu succes in bucatarie in sezonul rece. Este o sursa de vitaminte si nutrienti suficient de gustoasa incat sa fie consumata cu placere de oricine.

Pentru ca face parte din aceeasi familie ca cea a usturoiului si cepei, are multe proprietati asemanatoare acestora. Tocmai de aceea, prazul este folosit ca substitut pentru ceapa in mancarurile care au la baza aroma de ceapa.


Cum sa alegi prazul

Gasesti praz in piata in legaturi, precum ceapa verde, cam 3-4 bucati la o legatura. Il gasesti proaspat din toamna pana in primavara.

Prazul trebuie sa fie ferm, proaspat, drept, cu o radacina alba si frunze de un verde inchis.

Pentru a-l testa, rupe o frunza. Aceasta ar trebui sa scoata un sunet de trosnit, semn ca leguma e proaspata. Un praz cu zone ingalbenite nu trebuie ales. De asemenea, trebuie evitat prazul care prezinta imperfectiuni la suprafata. Prazul care are formatiuni ca de bulb la baza este unul prea matur.

Daca nu-ti plac legumele foarte tari si atoase, atunci alege un praz mai micut. Evita-l pe cel care are un diametru mare. Cu toate acestea, este o chestiune de gust. Prazul mai gros este la fel de bun de folosit in bucatarie.

Prazul cu cat este mai tanar cu atat are o aroma mai delicata.


Cum se depoziteaza prazul
 

Prazul poate fi depozitat in frigider intr-o punga, fara sa fie spalat. . Este necesar sa-l acoperi cu plastic pentru a impiedica aroma sa ajunga la alte alimente si pentru a-i pastra sucul.

O alta posibilitate este sa-l pui intr-un loc racoros , intunecat, unde se pastraza pana la 5 zile.

In cazul in care vrei sa-l depozitezi pentru perioade lungi, atunci alege congelarea. Spala-l bine si apoi pune-l in apa clocotita timp de un minut. Scoate-l si usuca-l bine. Dupa ce se raceste, pune-l intr-o punga si baga-l la congelator . Il poti tine la congelator luni de zile, pana la un an.

Cu toate acestea, prazul este bine sa fie consumat proaspat. La congelare isi pierde din gust si alte proprietati.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete