Sfaturi culinare

#smochine #fructe #fructe exotice

Cum sa alegi si sa depozitezi smochinele

Smochinele sunt fructe cu multe calitati, dar si cu defecte importante. Pe de o parte, se stie ca smochinele sunt unele dintre cele mai perisabile fructe, avand o durata de viata foarte scurta. Pe de alta parte, sunt plantele cu una dintre cele mai bogate surse de calciu si de fibre. Originare din Asia de sud -vest, smochinele cresc si in zona mediteraneana.

Cum sa alegi smochinele
 

Smochinele sunt fructe destul de fragile, iar alegerea lor nu este tocmai un lucru usor. Ele trebuie sa fie delicate si coapte, fara sa fi devenit prea moi. In orificiul din partea de jos a fructului ar trebui sa simti o oarecare umezeala.

Miroase fructul. Evita-le pe cele care miros a fermentat. Smochinele bune ar trebui sa aiba un parfum dulce.

Este important sa alegi smochine coapte. Nu te astepta ca ele sa se coaca in timp, precum bananele. Smochinele, odata luate din copac, inceteaza procesul de coacere. Daca dai peste smochine cu o suprafata dura, atunci inseamna ca nu sunt coapte bine.

De asemenea, este indicat sa alegi smochine curate, uscate, cu o coaja neteda si lipsita de gauri si imperfectiuni. Fructul ar trebui sa fie delicat si sa se topeasca la atingere. Evita fructele care au o textura spongioasa. Verifica coditele. Ar trebui ca acestea sa fie ferme.


Cum se depoziteaza smochinele
 

Smochinele se depoziteaza in frigider . Cu toate acestea, nu sunt genul de fructe care sa reziste multa vreme. Sunt chiar cunoscute pentru faptul ca au o durata de viata scurta. Le poti pastra in jur de 3 zile, dar nu mai mult.

Pune-le intr-o punga de plastic intr-un loc din frigider cu temperaturi foarte joase. Punga le fereste de aer care le usuca.

In maxim 2-3 zile ar trebui sa le folosesti cumva in bucatarie. De preferinta, smochinele se consuma in primele 2 zile de dupa cumparare.

Daca vrei sa le depozitezi o perioada mai lunga, atunci trebuie sa le congelezi. Smochinele pot fi congelate atat intregi, cat si taiate bucati, pentru o perioada de maxim 1 an.

In cazul in care ai smochine uscate, acestea pot fi pastrate in ambalajul lor original la temperatura camerei, timp de o luna. Daca ai nevoie de ele o perioada mai lunga, atunci le poti pune in frigider pentru o perioada de pana intr-un an. Daca ai deschis ambalajul original, atunci transfera-le intr-un recipient de plastic care poate fi sigiliat si pune-le in frigider.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului