Sfaturi culinare

#vinete #legume #legume de vara

Cum sa alegi si sa depozitezi vinetele

Vinetele sunt legume de savoarea carora te poti bucura mai ales atunci cand sunt proaspete. Alegerea si pastrarea lor sunt etape importante inainte de gatitul propriu-zis. Iata, asadar, cateva sfaturi pentru a alege si pastra vinetele inainte de a le transforma in mancare.
 

Alegerea vinetelor
 

Atunci cand mergi sa cumperi vinete, cauta-le sa fie potrivit de mari si cu un aspect stralucitor. Ia-le pe cele cu coada verde si fereste-te de cele cu o parte superioara uscata.

Analizeaza-le coaja: este indicat sa fie ferma, de o culoare vie, stralucitoare, fara pete, taieturi sau puncte moi.

Ia-le in mana: trebuie sa fie destul de grele pentru marimea pe care o au. Vezi sa nu fie uscate in interior – bate usor in coaja, sunetul pe care il vei obtine nu trebuie sa fie “de gol”.

Pentru a vedea daca sunt bine coapte, apasa putin cu varfurile degetelor. Daca senzatia pe care o ai este una de coaja si interior elastic, care vibreaza sub presiunea degetelor tale, atunci ai in mana o vanata bine coapta.
 

Cum sa depozitezi vinetele
 

Vinetele sunt foarte perisabile si devin amare in timp. De aceea este foarte important sa fie pastrate corespunzator pana la folosire. Spatiul ideal de depozitare trebuie sa fie racoros, uscat si ferit de lumina puternica.

Daca le tii la temperatura camerei, pentru a le gati in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi, nu le curata de coaja si nu le taia in felii, pentru ca isi vor pierde gustul si savoarea.

Pentru situatia in care nu le gatesti in aceeasi zi, ar fi indicat sa le tii in frigider, intr-o punga de plastic gaurita sau intr-o parte a cutiei pentru legume, pe care ai curatat-o si uscat-o anterior. In acest fel rezista pana la o saptamana. Tot in frigider ar fi bine sa tii si vinetele taiate

In cazul in care intentionezi sa le gatesti peste mai mult timp, ar fi mai indicat sa le congelezi. Curata-le de coaja, taie-le in felii, apoi pune-le la fiert pentru cateva minute, in apa cu lamaie . Scoate-le cu o paleta sau lingura gaurita si pune-le intr-un vas cu apa rece. Transfera-le apoi intr-o punga cu posibilitate de vidare, pe care o vei inchide si pune la congelator . Pastrata astfel, vanata va rezista intre sase si opt luni.

O alta metoda de pastrare a vinetelor are la baza vinetele pregatite ca pentru salata de vinete .

Coace-le pe plita, curata-le de coaja si lasa-le sa se scurga. Pune-le apoi fie in pungi la congelator, fie in borcanele, pe care le videzi. Dupa ce le-ai vidat, le poti pune in debara, in locul unde pui si conservele pentru iarna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului