Sfaturi culinare

#sparanghel #legume #depozitare

Cum sa alegi si sa pastrezi sparanghelul

Sparanghelul sau asparagusul face parte dintre acele legume care, inca de prin cele mai vechi timpuri, erau considerate o delicatesa. Leguma aceasta suculenta si frageda este disponibila in varianta ei proaspata in perioada de primavara.

Sparanghelul ( Asparagus officinalis) este o leguma de primavara-vara , fiind disponibila in piata, in forma proaspata, in perioada mai-iunie. Cu toate acestea, daca este congelat, sparanghelul este disponibil pe toata durata anului.
 

1 Cum alegi sparanghelul (asparagus)
 

Cauta sparanghel (asparagusul) care sa fie drept, cu un trunchi rotunjit, nu prea mare si nici rasucit. Trunchiul (tulpina) nu trebuie sa fie lemnoasa. Sparanghelul este de obicei verde, dar poate fi si alb, insa acesta din urma este mai fibros decat primul. Cea de-a treia varianta este cea a sparanghelului purpuriu.

Asparagusul trebuie sa fie ferm. Extremitatile (varfurile) trebuie sa fie micute si inchise, avand o culoare verde intunecat.


Verifica-i aroma. Nu ar trebui sa aiba un miros puternic.


2 Cum depozitezi sparanghelul (asparagusul)
 

Sparanghelul nu rezista foarte mult timp. Cel mai bine este sa-l consumi in ziua in care l-ai cumparat. Se pastreaza mai bine tinut in apa rece sau pus la frigider. Asparagusul poate fi pastrat la frigider intre 2 si 4 zile, acoperit. Acidul folic este distrus de o expunere la lumina.

Inainte de a-l pune la frigider, taie-i putin codita si spala-l in apa de mai multe ori. Usuca-l bine si inveleste-l intr-un prosop de hartie umed la capat. Pune-l la frigider, intr-un loc curat, acoperit si rece.

Pentru a-l congela, trebuie intai sa-l speli, sa-i tai capetele, apoi sa-l tai bucati. Pune-l in apa fiarta numai 1 sau 2 minute, scoate-l repede si raceste-l in apa rece. Usuca-l bine si baga-l in pungi de plastic , sigilandu-le astfel incat sa nu mai ramana aer in ele. Il poti tine la congelator in jur de 8 luni. Cand va trebui sa gatesti cu asparagus, tine minte ca sparanghelul nu se dezgheata inainte de folosire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete