Sfaturi culinare

#borcan #toamna #provizii

Cum sa alegi si sa pregatesti vasele pentru muraturi

Atunci cand pui muraturi pentru iarna ai nevoie de borcane si bidoane din plastic, acestea din urma urmand a fi umplute cu gogonele si varza de murat. Alegerea si pregatirea lor corecta te vor ajuta sa ai muraturi bune pe timpul iernii, de aceea acest prim pas este unul important. Iata cateva sfaturi in acest sens.
 

1 Cauta vase potrivite pentru cantitatea de muraturi pe care o vei pune pentru iarna
 

Calculeaza cantitatea de muraturi pe care o vei pregati in functie de cat de mare iti este familia. Daca ai o familie mica, care nu mananca multe muraturi, cateva borcane cu muraturi iti vor ajunge pentru toata iarna. Daca insa sunteti iubitori ai acestui tip de conserve, pregateste muraturi in borcane si bidoane pe care le folosesti special pentru asta.
 

2 Cumpara vase de diferite marimi, din plastic sau sticla
 

Alege vasele in functie de capacitatea pe care o au si in functie de marimea gurii de intrare. Cauta borcane largi pentru a pune castraveti murati sau gogosari la otet, un bidon de plastic pentru gogonele si pepeni si un alt bidon pentru varza murata .

Atunci cand mergi sa le cumperi, cauta-le si alege-le in asa fel incat gura sa fie destul de larga pentru a putea introduce in interior pepenii sau varza. 
 

3 Alege vasele cu capace care sa le tina inchise etans
 

Atunci cand cumperi borcane sau bidoane din plastic, cumpara-le cu tot cu capacele lor, verificand daca se inchid bine. Vasele in care pui muraturile trebuie sa se inchida foarte bine, etans, pentru ca odata cu patrunderea aerului, continutul isi poate pierde din calitati.

Fii atent/a atunci cand refolosesti vasele de anul trecut: daca acestea au fost zgariate sau deteriorate, mai bine cumpara altele noi.
 

4 Ai grija ca vasele sa nu fie zgariate sau sparte
 

Inainte de a cumpara sau refolosi vasele pentru muraturi, ar fi bine sa le verifici sa nu fie deteriorate. Cauta posibile sparturi sau zgarieturi care s-ar putea largi dupa ce au fost umplute. Fereste-te de cele care au puncte de plastic deformate sau diferite bule cu aer, acestea ar putea ceda la presiune.
 

5 Spala-le bine pentru a le inlatura mirosul
 

Pentru ca muraturile noi sa nu prinda miros neplacut de la cele dinainte, inainte de a incepe sa le umpli, spala-le cu apa fierbinte cu detergent si spala-le bine.

Daca vrei sa cureti vasele dupa metodele traditionale folosite de bunicii nostri, pune in bidon niste var stins si toarna deasupra apa clocotita. Foloseste in procesul de spalare o perie tare, care sa curete bine peretii vasului.

Clateste-le apoi cu apa rece din abundenta si lasa-le la aer, sa se usuce bine.
 

6 Foloseste celofan pentru a sigila capacele care vor acoperi vasele de muraturi
 

Daca nu esti sigur de etanseitatea capacelor bidoanelor si borcanelor pentru muraturi, foloseste folii de celofan asezate pe gura vaselor, peste care vrei pune apoi capacul. Acest truc va impiedica aerul sa intre in interiorul vasului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete