Sfaturi culinare

#carne #peste #somon

Cum sa alegi somonul

Somonul este un peste bogat in nutrienti si cu o aroma deosebita. In bucatarie, il poti pregati in multe feluri, gatit pe gratar, facut la cuptor, afumat, conservat etc. Pentru a profita din plin de calitatile sale, este important sa stii cum sa alegi somonul.


Somonul proaspat


Somonul proaspat poate proveni de la o ferma de crestere a somonilor sau poate fi un peste salbatic , pescuit din ocean .
Pestele de ocean este considerat a fi cel mai bun deoarece este mai putin gras si are o aroma deosebita. Pe de alta parte, prima varianta, cea a crescatoriei de somoni, este mai economica.

Somonul proaspat trebuie sa aiba o textura ferma, fara nicio imperfectiune. Daca are pielea cleioasa sau daca ii cad repede solzii, atunci pestele nu trebuie cumparat.

Daca vei cumpara o bucata de somon proaspat, miroase-l in partea in care a fost taiat. Ar trebui ca mirosul lui sa fie unul sarat si usor dulceag. Dimpotriva, daca are miros puternic de peste, atunci nu mai este proaspat.

Apasa usor pestele pentru a vedea daca portiunea supusa presiunii degetului isi revine la forma initiala. In acest caz, inseamna ca pestele este inca proaspat.

Un somon proaspat ar trebui sa aiba branhiile rozalii spre rosu. De asemenea, cavitatea trebuie sa fie curata, fara urme de sange sau de alte lichide.

Verifica si ochii pestelui. Acestia trebuie sa fie limpezi si rotunjiti.

Se recomanda sa cumperi somonul la sfarsitul cumparaturilor, pentru a-l duce acasa cat mai repede si a evita astfel sa se strice pe drum. Carnea acestui peste este foarte delicata si nu trebuie scoasa din frigider decat pentru a-o gati imediat.


Somonul afumat


Somonul afumat trebuie sa nu fie uscat si nici cleios. De asemenea, partile foarte inchise la culoare, uscate si tari, trebuie inlaturate.

Cand cumperi un fumat , acesta va fi probabil un peste oceanic. Citeste bine eticheta pentru a vedea ce contine. In unele cazuri se practica colorarea pestelui pentru a-i da un aspect mai atractiv, insa din punct de vedere al sanatatii, un astfel de peste nu este tocmai recomandat pentru consum.
 

Somonul conservat
 

Somonul conservat este un produs potrivit pentru salate, aperitive sau sandwich-uri. De obicei, somonul conservat este mai putin gras si poate proveni din ocean, nu din crescatoriile de somoni.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare