Sfaturi culinare

#alimentatie #culinar #ulei de masline #ulei

Cum sa alegi uleiul de masline

Uleiul de masline , cunoscut si sub numele de aurul lichid, este un produs relativ nou pe piata romaneasca, insa reuseste sa se impuna cu succes in bucatariile gospodinelor.  Uleiul de masline este foarte cautat, in special, pentru prepararea salatelor, dar si pentru diverse prajeli.

 

Daca te-ai hotarat sa il incerci, iata cum sa alegi produsul potrivit pentru necesitatile tale din bucatarie.

Uleiul  se gaseste in 3 variante: ulei de masline, ulei de masline virgin si ulei de masline extra virgin.

Uleiul de masline este format dintr-un amestec de ulei de masline virgin de o calitate mai slaba si ulei de masline rafinat .  Poate fi folosit cu incredere pentru prajeli, insa nu este considerat un ulei superior.

Uleiul de masline virgin este un ulei care nu a fost deloc rafinat. Acesta are un continut ridicat de aciditate (1 – 4%) si isi pastreaza numai o parte din aromele sale naturale. Poate fi utilizat atat pentru prajeli cat si pentru salate.

Uleiul de masline extra virgin provine din prima presare a maslinelor si are o aciditate de maxim 0,8%, fapt pentru care este considerat un ulei superior. Acesta este cel mai sanatos si aromat din gama de uleiuri de masline, astfel ca este cel mai potrivit pentru salate.

Sfaturi:

  • Alege uleiul de masline ambalat in sticle inchise la culoare – astfel vei preveni oxidarea uleiului si, implicit, deteriorarea si rancezirea rapida a produsului.
  • Chiar daca termenul de valabilitate arata ca produsul expira peste 2 ani, cel mai bine este ca uleiul de masline sa fie folosit in maxim 12 luni de la prima utilizare.
  • Uleiul de masline trebuie sa fie depozitate intr-un loc racoros si intunecat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete