Daca te-ai hotarat sa il incerci, iata cum sa alegi produsul potrivit pentru necesitatile tale din bucatarie.
Uleiul se gaseste in 3 variante: ulei de masline, ulei de masline virgin si ulei de masline extra virgin.
Uleiul de masline este format dintr-un amestec de ulei de masline virgin de o calitate mai slaba si ulei de masline rafinat . Poate fi folosit cu incredere pentru prajeli, insa nu este considerat un ulei superior.
Uleiul de masline virgin este un ulei care nu a fost deloc rafinat. Acesta are un continut ridicat de aciditate (1 – 4%) si isi pastreaza numai o parte din aromele sale naturale. Poate fi utilizat atat pentru prajeli cat si pentru salate.
Uleiul de masline extra virgin provine din prima presare a maslinelor si are o aciditate de maxim 0,8%, fapt pentru care este considerat un ulei superior. Acesta este cel mai sanatos si aromat din gama de uleiuri de masline, astfel ca este cel mai potrivit pentru salate.
Sfaturi:
- Alege uleiul de masline ambalat in sticle inchise la culoare – astfel vei preveni oxidarea uleiului si, implicit, deteriorarea si rancezirea rapida a produsului.
- Chiar daca termenul de valabilitate arata ca produsul expira peste 2 ani, cel mai bine este ca uleiul de masline sa fie folosit in maxim 12 luni de la prima utilizare.
- Uleiul de masline trebuie sa fie depozitate intr-un loc racoros si intunecat.