Sfaturi culinare

#alegere ustensile bucatarie #gatit #sfaturi culinare #ustensile bucatarie

Cum sa alegi ustensilele de bucatarie pentru a gati eficient

In bucatarie este bine sa existe diversitate nu numai in privinta retetelor, ci si cand vine vorba de ustensilele pentru gatit. E drept, nu trebuie sa schimbi aceste accesorii in fiecare sezon precum iti schimbi garderoba, dar este indicat sa tii pasul cu tehnologia daca vrei sa gatesti usor, fara a dedica prea mult timp acestei activitati.

Sunt atat de multe optiuni pe piata in materie de oale, tigai si cratite, incat nu este niciodata simplu sa faci alegerea potrivita nevoilor tale culinare, nu-i asa? Aici te putem ajuta cu cateva sfaturi despre ce ar trebui sa ai in vedere pentru a lua cele mai bune decizii.

Materialul

Unele materiale se incalzesc mai repede decat altele, de aceea este recomandat sa folosesti tipuri diferite de cratite, in functie de ce gatesti. De exemplu, cuprul este un conductor termic foarte bun, spre deosebire de otelul inoxidabil. Cu cat conductivitatea este mai mare, cu atat cresc sansele ca mancarea sa fie preparata mai echilibrat. De asemenea, cand vei schmba intensitatea caldurii, cuprul va reactiona cu mult mai repede la modificarea temperaturii decat otelul. Aluminiul este alt conductor termic foarte bun, iar vasele din acest material sunt simplu de manevrat pentru ca sunt usoare. Fonta retine foarte bine caldura si este ideala pentru gatitul la temperaturi ridicate.

Diametrul

Ai putea fi tentat sa cumperi cea mai incapatoare tigaie pe care ti-o permiti, iar in timp sa constati ca ai facut o alegere gresita. Aceasta ar putea fi prea greu de manevrat si ar putea consuma prea multa energie pentru incalzire si gatit. Daca nu gatesti mult si des, limiteaza-te la produse cu dimensiuni medii.

Durabilitatea

In timp, unele ustensile de bucatarie vor rezista mai bine decat altele. Otelul inoxidabil este in top la categoria materialelor durabile.

Reactivitatea

Metalele reactioneaza diferit in contact cu anumite alimente. De exemplu, nu este indicat sa adaugi rosii sau mancaruri acide in cratite de aluminiu pentru ca este posibil ca mancarea sa absoarba particule din acest material. Aluminiul trebuie sa fie anodizat pentru a putea fi folosit in combinatie cu astfel de alimente. Asigura-te ca esti informat corect in privinta acestor detalii cand pornesti la cumparaturi.

Sursele de caldura

Desi pare incredibil, nu toate ustensilele pentru gatit pot fi folosite pe aceleasi surse de caldura. De exemplu, plitele cu inductie si cele vitroceramice au cerinte speciale, deci asigura-te ca modelele de cratite alese de tine sunt potrivite pentru surse pe gaz, pe inductie, electrice, vitroceramice sau pe toate.

Mentenanta

Daca vrei sa nu petreci mult timp curatand vasele dupa ce le folosesti, orienteaza-te spre materiale usor de intretinut. Un set de cratite din cupru sau fonta va fi mai greu de curatat decat unul din otel inoxidabil.

Pretul

Costul ustensilelor de bucatarie va determina intotdeauna decizia de cumparare. Sfatul nostru este sa achizitionezi cele mai bune produse, din punct de vedere calitativ, pe care ti le poti permite dupa ce iti stabilesti bugetul.

Concluzii

Primul pas este sa clarifici ce tip de cratite cauti, in functie de modul in care le vei folosi. Nu cumpara un set daca stii ca nu iti este util in intregime, dar tine cont ca de multe ori costa mai putin sa achizitionezi seturi decat produse individuale.

Daca totusi nu poti lua o decizie in privinta materialului, alege cratite sau alte produse realizate din straturi de materiale diferite. De asemenea, tine cont de manerele acestora: cele din lemn sau ebonita nu preiau caldura, putand fi tinute in mana fara sa porti manusa de bucatarie, pe cand cele metalice (inox si fonta) se incing destul de mult.

Evita sa depozitezi vase metalice unul peste altul pentru ca se pot zgaria. Asaza servete intre ele. In general, este indicat sa citesti si instructiunile puse la dispozitie de producator, pentru a afla care sunt recomandarile acestuia in privinta utilizarii corecte a produselor.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete