Sfaturi culinare

#wok #bucatarie #vas #tigaie #cum sa folosesti wok #cum sa cumperi wok #sfaturi culinare #culinar

Cum sa cumperi si sa folosesti un wok

Bucataria chinezeasca este una dintre cele mai apreciate in intreaga lume pentru mancarurile sale exotice si foarte gustoase. Cum poti obtine insa macar o parte dintre aceste mancaruri la tine in bucatarie? Mai intai de toate ar trebui sa iti cumperi un wok , pe care sa il folosesti pentru a praji sau fierbe mancarurile din retetele chinezesti. Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi un wok? Culinar Acasa.ro iti ofera cateva sfaturi in acest sens.

Inainte de a te apuca de gatit mancarea chinezeasca va trebui sa ai nu doar ingredientele necesare, ci si ustensilele potrivite. Astfel wok-ul, cea mai importanta tigaie din bucataria chineza, este o ustensila care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria celui care vrea sa gateasca macar o data mancare chinezeasca , neuitand faptul ca poate fi folosit si pentru a gati si altfel de mancaruri europene.

Ce ar trebui sa stii mai intai despre wok este ca prajitul in el necesita mai putin ulei pentru gatit si ca in afara gustului datorat imprastierii uniforme a caldurii in intreg vasul, este mult mai gustos.
 

Cum arata si la ce se foloseste wok-ul
 

1 Utilitatea wok-ului
 

Wok-ul este un vas util si pentru cei care gatesc si altfel de mancaruri. Vasul se distinge prin forma sa concava, cu fund rotunjit sau plat, adancit, cu un diametru de aproximativ 30 de centrimentri.

Este folosit la prepararea fripturilor, supelor, prajelilor, taiteilor. Avantajele gatitului in wok se leaga de faptul ca permite gatitul rapid, pastreaza savoarea alimentelor si pastreaza vitaminele nealterate.
 

2 Atentie la wok-ul folosit pe plita electrica
 

Insa ai grija ca atunci cand iti cumperi wok-ul, sa te uiti ca acesta sa fie din otel, asa cum recomanda chiar bucatarii chinezi.

Un plus de grija ar trebui sa manifesti la cumprare stii ca trebuie sa gatesti pe o plita electrica. Atunci ar trebui sa folosesti o varianta de wok cu partea inferioara plata, deoarece cele cu fund rotunjit ar putea reflecta caldura spre plita, cauzandu-i astfel stricaciuni.
 

Cum pastrezi wok-ul
 

1 Curatarea imediat dupa cumparare
 

Dupa ce ai cumparat wok-ul de la magazin, este foarte important sa il cureti bine, cu un burete fin, cu apa calda si detergent de vase, astfel incat sa ii indepartezi substanta cu care l-a uns producatorul pentru a-i impiedica deteriorarea.
 

2 Nu amesteca in el cu obiecte din metal
 

Abia dupa ce ai facut acest lucru poti incepe sa gatesti in el. De asemenea este indicat sa cureti vasul dupa fiecare utilizare, sa il speli si sa il usuci bine. In plus, pentru a te bucura de wok cat mai mult timp, ar trebui sa ai grija sa nu amesteci in el cu obiecte din metal.
 

Cum sa gatesti in wok
 

Pentru a gati cat mai bine in wok trebuie sa il lasi sa se incalzeasca bine si sa ai rabdare ca uleiul sa se incinga inainte de a adauga ingredientele pe care le vei praji.
 

1 Neincalzirea duce la lipirea alimentelor
 

In cazul in care vei adauga uleiul intr-un wok care nu s-a incalzit bine, ai toate sansele ca mancarea sa ti se lipeasca de fundul vasului. De aceea este cel mai bine ca inainte de a adauga uleiul sa lasi wok-ul pe flacara mare timp de cel putin 30 de secunde.
 

2 Cum sa testezi daca wok-ul este incalzit
 

Pentru a testa daca vasul s-a incalzit destul poti incerca mai multe variante: poti verifica cu palma mainii tale, la o distanta de 3-4 centimetri de fundul tigaii, daca acesta este fierbinte, il poti verifica cu ajutorul catorva picaturi de apa pe care sa le picuri pe fundul vasului, care daca sfaraie imediat, insemna ca acesta este destul de cald sau cu “testul fumului”, care il poti aplica observand daca din wokul pus pe flacara iese putin fum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare