Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #punga #marinata #carne # marinare carne

Cum sa faci cea mai buna marinata

Te-ai saturat de acele fripturi si mancaruri din carne fada, fara niciun gust? Daca un gratar simplu, de pui, doar cu sare si piper, nu te satisface, daca ai invitati la masa si vrei sa pregatesti ceva deosebit sau cauti metode de a aroma mancarea, marinata poate fi solutia cea mai potrivita.

Marinata este sosul in care se inmoaie carnea inainte de preparare. Adesea, sosul este acid ca urmare a unor ingredienti precum sucul de lamaie, otetul balsamic, vinul etc. Marinatele contin de obicei ulei, ierburi aromatice si condimente care au rolul de a inteti si imbogati aroma preparatului marinat . Sunt diverse marinate pe care le poti incerca, de la cele asiatice cu soia, la amestecurile de ulei de masline si zeama de lamaie din Europa de Vest sau marinatele pe baza de iaurt din Orientul Mijlociu.
 

Cat timp marinezi mancarea
 

Marinarea dureaza intre cateva minute si cateva zile, in functie de reteta si in functie de ceea ce se marineaza. Este important sa se respecte timpul de marinare si sa se elimine resturile de marinata inainte de a gati carnea, daca asa spune reteta. O marinare prea indelungata inaspeste carnea si distruge preparatul final.

Carnea de pui poate fi marinata in jur de doua ore. Este bine sa o crestezi din loc in loc sau sa transezi puiul intreg pentru ca sosul sa patrunda mai bine in carne. Carnea de vita se marineaza de obicei 14 de ore sau este lasata peste noapte la marinat. Marinarea ajuta carnea sa-si pastreze sucurile naturale, astfel incat sa nu rezulte o friptura uscata, tare si greu de digerat, ci un preparat gustos, patruns si usor de taiat.

Carnea de peste si fructele de mare sunt mai sensibile, astfel incat nu este indicat sa fie tinute intr-o marinata mai mult de o ora. In caz contrar, textura pestelui va deveni asemanatoare unui burete si va fi neplacuta.

Pentru o marinare de cateva minute, se poate face acest lucru la temperatura camerei. Pentru o marinare de peste jumatate de ora este indicat sa pui carnea in frigider. Evita recipientele din aluminiu si cele care pot reactiona chimic.
 

Este bine sa stii
 

Marinata trebuie pusa intr-o punga sau un recipient bine inchis. Nu folosi resturile de marinata pe post de sos, la final, daca nu ai fiert in prealabil marinata. Carnea cruda care a stat in marinata poate contine bacterii. Resturile de marinata trebuie aruncate, ele nu se refolosesc pentru alt preparat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare