Sfaturi culinare

#mici #mititei #carne #vita #porc #oaie #gratar #usturoi #condimente #culinar

Cum sa faci cei mai buni mici

Sa faci cei mai buni mici este o maiestrie. Desi aparent simpli de pregatit, mititeii sunt in fapt plini de secrete: amestecul de carne trebuie sa contina anumite feluri de carne, amestecate cu o anumita cantitate de condimente, focul pe care sunt prajiti trebuie sa fie intr-un anume fel. De aceea, daca vrei sa obtii mititei deliciosi, urmeaza urmatoarele sfaturi.

Originari fiind din zona Balcanilor, micii au ajuns si in celelalte colturi de lume, acolo unde vorbitorii de limba engleza ii numesc "the little ones" sau "the small ones" (micutii).  Exista retete si la turci, dar si in alte tari invecinate cu Balcanii, insa romanii sunt recunoscuti drept mari consumatori ai acestui fel de mancare.
 

Mititeii, mancare dificil de categorisit

Micile tuburi din carne tocata gatite pe gratar sunt o parte absolut necesara din orice petrecere in aer liber, iar un gratar fara cativa mici nu are acelasi farmec. Desi incadrarea mititeilor intr-o anume categorie de mancare este dificila, ei pot fi mancati si ca aperitiv, si ca fel principal , dar si insotind o halba de bere.

Compozitia de mici este usor de procurat din magazin, gata preparata, insa nimic nu se poate compara cu micii facuti acasa, din ingredientele alese si amestecate de tine. Iata cum se pot face micii acasa.
 

Cum se fac micii
 

1 Carnea grasa, usturoiul si condimentele sunt cele mai importante ingrediente.
 

Pentru o compozitie conform retetei originale de mici ai nevoie de cateva ingrediente principale:

  • 1 kg carne de ceafa de vita, cu tot cu grasime
     
  • 100 de grame de seu de vita, care poate fi inlocuit cu seu de oaie sau cu carne grasa de oaie
     
  • 500 de grame de oase de vita cu maduva, care se fierb bine in apa si zeama se lasa sa scada
     
  • 2 linguri de sare
     
  • 1 capatana de usturoi
     
  • Condimente:1 lingurita de cimbru pudra, 1 lingurita de enibahar, trei sferturi de lingurita de piper proaspat macinat, trei sferturi de lingurita de coriandru, o jumatate de lingurita de chimion pisat, o jumatate de lingurita de anason pisat marunt, 3-4 lingurite bicarbonat de sodiu, 1 lingurita de zeama de lamaie, 1 lingura de ulei.

2 Prepararea micilor este un procedeu complex
 

Aceasta etapa are mai multe componente:

  • Curata carnea de pielita si da-o prin masina, de doua ori, prin sita mica. Da-o apoi putin la rece.
     
  • Stinge o lingura de bicarbonat cu zeama de lamaie si pune-l peste carne.
     
  • Framanta carnea intr-un vas larg timp de 50 - 60 de minute. In timp ce framanti adauga treptat amestecul de condimente, si zeama de oase de vita. Framanta bine compozitia, pentru ca la final micii vor fi pufosi doar dupa ce i-ai framantat.
     
  • Da compozitia la rece pana a doua zi, atunci cand o vei amesteca cu restul de zeama de oase de vita. Separat, fa mujdeiul de usturoi, dintr-o capatana de usturoi cu apa calda, pe care il lasi sa stea 20-30 de minute. Stoarce si strecoara bine zeama de usturoi si adaug-o peste carne, amestecand inca un sfert de ora, dupa care se da din nou la rece pentru cateva ore.
     
  • Atunci cand faci micii, ar trebui sa ai la indemana un vas cu apa, in care sa inmoi mana, astfel incat micii sa nu se lipeasca de mana. Formeaza micii astfel incat sa aiba forma tubulara, sa fie cam de doua degete grosime si un deget lungime.
     
  • Unge-i apoi cu putin ulei si lasa-i sa stea o ora.
  • Intre timp pregateste jarul pentru gratar. Pune-i pe gratar sau pe jar si intoarce-i pe o parte si pe cealalta. Fiecare mititel trebuie intors pe toate partile, astfel incat sa i se asigure prajirea uniforma.
     

Alte sfaturi pentru prepararea micilor:
 

1 Condimentele si statul la racoare, conditii esentiale pentru obtinerea celor mai buni mici
 

Nu uita de condimente, pe care ar fi bine sa le adaugi asa cum sunt trecute in reteta.

Lasa compozitia la racoare cel putin 8 ore, pentru ca ingredientele sa isi poata lua gustul si aroma unele de la altele.
 

2 Poti amesteca mai multe tipuri de carne, daca vrei
 

Daca iti plac micii grasi, atunci ii poti face din amestec de carne de vita si porc, in acest caz fiind indicat sa folosesti ceafa de vita si porc.

Pentru un plus de gust poti adauga si putina carne de oaie. Insa daca vrei ca gustul sa fie cat mai apropiat de cel al retetei de baza, nu combina mai multe tipuri de carne.
 

3 Prajirea la foc iute este cel mai indicat
 

Micii trebuie prajiti pe jar aprins de lemne bine uscate pentru a se patrunde bine, dar in asa fel incat sa-si pastreze sucul si gustul. Nu trebuie lasati la foc mic deoarece atunci vor scadea prea mult.

In timpul prajitului poti unge micii cu o zeama de usturoi, cu ajutorul unei pensule sau trecand cu mainile udate cu aceasta zeama peste micii pusi la prajit. Aceasta operatiune va imbunatati gustul final al mititeilor.

Poti praji micii si pe gratar, la flacara aragazului, mai ales in timpul iernii. Tot ce iti trebuie este un gratar pentru aragaz si focul dat mare. Lasa-i sa se coaca aproximativ 30 de minute. Intoarce-i o data la 10-15 minute si nu-i lasa sa se arda. Desi gustul nu va fi la fel de bun cu al mititeilor prajiti pe jar sau la caldura data de focul cu lemne, macar iti vei potoli pofta.
 

4 Poti face si mici dietetici, daca ti-e pofta
 

In cazul in care vrei sa faci mici dietetici, poti incerca sa faci mici din carne de pui. Desi nu vor avea acelasi gust cu micii „originali”, daca vei folosi si putina carne grasa de vita, vei putea obtine mici pentru persoanele aflate la regim. Iar daca alaturi de micii dietetici si pulpe sau aripioare de pui si legume, vei obtine un gratar special.

Ii poti servi cu mustar si paine, dar si cu salata sau hrean, dar si insotind un piure de cartofi sau o portie de cartofi prajiti. Tot ce conteaza este gustul tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare