Ouale murate reprezinta un preparat inedit, potrivit pentru anotimpul rece si nu numai. Le poti servi alaturi de salate si alte muraturi.
1. Alege reteta dorita
Alege reteta pentru ouale murate. O posibilitate este sa faci oua murate cu sfecla rosie , zahar brun si otet din cidru. Alte variante sunt ouale murate dulce-acrisoare, ouale condimentate, ouale cu marar, ouale cu ananas etc.
2. Pregateste ouale fierte
Ouale murate se pregatesc din oua fierte, tari, tinute apoi intr-o solutie pe baza de otet. Pentru fierbere, se folosesc oua cat mai proaspete, deoarece acestea urmeaza sa stea la murat o perioada relativ lunga de timp. Dupa curatare, albusul trebuie sa ramana intact. Pentru a fierbe ouale, pune in apa de fiert oua care erau la temperatura camerei si nu oua luate din frigider. Daca sunt reci, exista mai mari sanse sa se crape coaja acestora.
3. Pregateste solutia
Solutia se prepara cu sare, mirodenii si otet, dupa care se pune pe foc pana cand da in clocot si se lasa sa fiarba 5 minute. Toarna apoi acest lichid peste ouale fierte tari, care au fost decojite in prealabil. Compozitia lichida se toarna peste oua cand este gata facuta. Prin urmare, nu este recomandat sa se toarne intai otetul, dupa care sa se adauge in borcane condimentele. In acest ultim caz, lichidul va fi tulbure. Exista posibilitatea ca unele condimente folosite sa coloreze frumos ouale.
4. Aseaza ouale in borcane
Ouale se pun la murat in borcane de sticla, sterilizate si inchise ermetic. Solutia lichida care este turnata peste ouale fierte trebuie sa le acopere. Spre deosebire de muraturile obisnuite care pot fi tinute in camara sau pe balcon , ouale murate trebuie sa fie tinute in frigider. Singurul moment in care acestea sunt la temperatura camerei este atunci cand iei cantitatea dorita si o servesti. Ouale se lasa la murat cel putin o saptamana, in functie de reteta si preferabil fara ca borcanele sa fie miscate din loc.
5. Cum servesti ouale murate
Foloseste ouale murate pentru sandwich-uri, in salate de cruditati sau salate de muraturi, ca o garnitura pentru carnea rece, cu o garnitura sau o salata de cartofi , cu peste etc.
Sursa foto: pubbuddy.co.uk