Sfaturi culinare

#paine #pesmet #depozitare

Cum sa faci pesmet

Pesmetul este un ingredient folosit des in bucatarie si usor de obtinut chiar si atunci cand il faci in casa. Pesmetul se foloseste pentru a da consistenta mancarurilor sau a le face crocante. Il poti obtine din paine prajita sau uscata, care este apoi macinata. In functie de tipul macinarii, pesmetul poate sa aiba o textura mai mare (nisipoasa) sau sa fie foarte fin, precum o pudra.

Iata cum poti face pesmet in casa:
 

1 Alege painea potrivita
 

Pentru a face pesmet, ai nevoie de paine buna. Poti fie sa folosesti paine uscata, fie paine obisnuita, pe care o pui la cuptor sa se prajeasca. Nu folosi o paine mai veche de doua zile si sub nicio forma paine mucegaita. Painea poate fi mai tare, dar nu sa-si fi depasit garantia. Prajirea si macinarea nu vor face sa dispara gustul si mirosul de paine invechita.

Daca vrei sa obtii numai pesmet alb, atunci, pentru obtinerea pesmetului trebuie sa folosesti miezul painii, fara coaja.
 

2 Usuca painea pentru pesmet
 

Cand iti mai ramane paine prin casa cu care nu ai ce face, o poti transforma in pesmet, atata timp cat painea se mai poate manca.

Daca vrei sa faci pesmet din paine proaspata, trebuie sa o tai felii. Apoi ai doua variante: fie o lasi la uscat la temperatura camerei, fie o pui la cuptor pentru 10-15 minute. Pentru a se face mai bine, este recomandat sa pui un singur strat de felii de paine in tava. De asemenea, pe la jumatatea duratei de prajire in cuptor poti verifica feliile de paine, in cazul in care trebuie sa fie intoarse pe partea cealalta. Cand este gata painea prajita, scoate-o si las-o sa se raceasca. 
 

3 Piseaza painea
 

Pentru a obtine pesmetul, poti folosi mai multe ustensile : blenderul, masina de tocat carne, masina de tocat nuca, robotul de bucatarie, masina de pesmet (daca ai) etc. Aparatura electrocasnica iti permite pisarea pesmetului in pasi. Astfel, poti tine apasat pe buton doar cateva secunde, repetand actiunea pana cand bucatelele de pesment capata marimea dorita de tine.

Inclusiv poti folosi metoda manuala: intre doua foi de hartie pentru bucatarie pune paine uscata sau prajita. Apoi, cu facaletul, zdrobeste painea pana cand obtii pesmetul de consistenta dorita. O alta metoda manuala este sa pui painea intr-o punga pe care o legi bine, dupa care o presezi cu facaletul sau cu alt instrument de bucatarie.
 

4 Depoziteaza pesmetul
 

Odata obtinut, pesmetul trebuie depozitat pana la folosirea lui in bucatarie. Pune-l intr-un loc racoros si uscat, de preferinta in frigider. Daca este tinut inchis, ar trebui sa reziste in frigider in jur de 1-2 saptamani. Daca incepe sa capete miros sau sa dezvolte mucegai, atunci trebuie aruncat. Fiind vorba despre paine netratata cu conservati, pesmetul nu va rezista foarte multa vreme, astfel incat este de preferinta sa fie utilizat proaspat.

O varianta de a avea pesmet facut in casa o perioada lunga de timp este sa-l congelezi. Pune-l in congelator, intr-un recipient vidat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului