Buchetul de ierburi (in franceza "bouquet garni") este o legatura formata din mai multe verdeturi care pot fi proaspete sau uscate. In mod traditional, acest buchet de ierburi se compune din patrunjel, cimbru si foi de dafin, insa se poate adapta preferintelor fiecaruia. Descopera in continuare modul in care se realizeaza un astfel de buchet de ierburi!
Cu cat buchetul de ierburi este mai aromat, cu atat mancarurile la care il folosesti vor fi mai gustoase. Poti adauga, alaturi de ierburile clasice, si salvie, rozmarin, telina sau coaja de lamaie.
Cum se realizeaza un buchet de ierburi
Verdeturile se prind intr-o legatura cu frunze de praz sau o sfoara. Este recomandat sa folosesti sfoara, deoarece iti va fi mai simplu sa scoti buchetul de ierburi din mancare atunci cand este gata.
Exista mai multe variante de realizare ale acestui buchet de ierburi, pe langa cea clasica. Un exemplu ar fi buchetul de ierburi alcatuit din oregano, busuioc, rozmarin sau tarhon. In general, aceste combinatii se realizeaza in functie de gustul fiecaruia si de mancarurile la care vor fi folosite.
Exista si varianta ierburilor uscate. Acestea se pun intr-un saculet de tifon si sunt mult mai usor de pastrat. Pe de alta parte, unii specialisti spun ca, in cazul ierburilor uscate, aromele nu patrund atat de bine in mancaruri.
Cand se foloseste un buchet de ierburi
Buchetul de ierburi se folosete in mod deosebit la supe, fripturi si diferite tipuri de mancaruri. Aceasta legatura se utilizeaza in timpul prepararii mancarurilor, dar se scoate inainte de servire.
Rolul buchetului de ierburi
Toate aceste ierburi imbunatatesc gustul mancarurilor, dar sunt benefice si pentru sanatate. Au un continut mare de vitamine, fier si magneziu. Astfel, intaresc sistemul imunitar, stimuleaza sistemul nervos si indeparteaza durerile.
In plus, ajuta la buna circulatie a sangelui si imbunatatesc digestia. Buchetul de ierburi poate fi un remediu bun pentru tuse, bronsite sau dureri de stomac si functioneaza, uneori, ca un antiseptic, antibacterian si un puternic antioxidant.
Sursa foto: homelife.com.au