Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #orez #fierbere #mancare # orez fiert

Cum sa fierbi orezul

Orezul fiert este o mancare usor de digerat si versatila, care poate fi servita in multe combinatii. Poti pregati orez fiert pentru vegetarieni, pentru copii, atunci cand tii dieta sau post etc. Cum faci, insa, pentru ca orezul obtinut sa fie bine fiert, cu o textura placuta?
 

1. Alege orezul
 

Cand faci orez fiert, trebuie sa folosesti cel mai potrivit tip, in functie de reteta aleasa. Pentru risotto , ai nevoie de orez cu bob mediu, de tip Arborio sau Carnaroli. Daca vrei sa faci un orez care se mananca usor cu betisoarele, alege un orez cu bob scurt, deoarece acesta devine lipicios prin fierbere. Prin urmare, nu vei mai avea nevoie de un sos care sa-l lege pentru a-l prinde usor cu betisoarele. Daca vrei sa faci un pilaf sau o mancare dupa reteta indiana, alege un orez basmati.
 

2. Foloseste un steamer
 

Daca gatesti des orez fiert, atunci ar trebui sa iei in consideratie varianta achizitionarii a unui steamer. Un steamer electric costa de la 150 lei, in timp ce un steamer din bambus costa 90 lei. Este o achizitie utila pentru orice bucatarie, daca pregatesti mancaruri la abur, fara grasime.
 

3. Clateste orezul
 

In cazul in care fierbi orezul pe plita sau aragaz , trebuie ca acesta sa fie bine spalat. Orezul contine o cantitate foarte mare de amidon, una dintre cele mai mari, in randul cerealelor. De aceea, prima etapa a pregatirii orezului este clatirea. Clateste orezul intr-un castron cu sita, schimband apa pana cand aceasta ramane limpede, nu laptoasa. Scufunda apoi orezul in apa rece 30 de minute. Aceasta procedura face ca orezul fiert sa fie pufos.
 

4. Masoara cantitatea de orez si de apa
 

Uita-te la instructiunile de pe pachet, in functie de tipul de orez folosit. La un orez cu bob normal, se folosesc 2 cani de apa la 1 cana de orez. Astfel, masoara cantitatea de orez si pe cea de apa, pentru a le pune la fiert. Pentru o masa cu mai multe persoane, foloseste jumatate de cana de orez pentru fiecare portie.

5. Fierbe orezul
 

Fierbe orezul la foc mic sau mediu, deoarece focul iute poate sa sparga boabele. Lasa-l sa fiarba fara sa amesteci in el, pentru a nu elibera amidonul. La inceput, poti tine la fiert orezul pana cand da in clocot, apoi fierbe-l acoperit 20 minute pana cand apa s-a evaporat.
 

6. Infuzia
 

Lasa capacul pus, inchide focul si lasa-l sa infuzeze inca 10 minute.


Sursa foto: indiamart.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare