Sfaturi culinare

#dovleac #sfaturi culinare #placinta #strudel # retete dovleac

Cum sa folosesti dovleacul in bucatarie

Dovleacul este un ingredient esential in bucataria de toamna si poate fi preparat in numeroase feluri. Poti obtine placinte, strudele, dulceturi si chiar supe si tocanite aromate si consistente, potrivite in serile reci de toamna.
 

Cum alegi dovleacul
 

Pentru placinte si alte deserturi alege dovleac dulce, iar pentru supe sau tocanite opteaza pentru sortimentele de dovleac mai uscat si mai dens.

Atunci cand alegi un dovleac de calitate trebuie sa fii atent la cateva caracteristici. Acesta trebuie sa fie ferm si greu pentru marimea sa. Alege un dovleac care are o culoare intensa.

Inainte de a cumpara un dovleac verifica-l pe toate partile sa nu fie taiat sau mucegait. Evita dovlecii care au locuri cu coaja moale sau pete.
 

Cum tai dovleacul
 

Pe suprafata de lucru aseaza mai multe hartii de ziar. Incepe prin a indeparta tulpina dovleacului cu un cutit foarte bine ascutit. Daca vrei sa prepari dovleacul la cuptor, in felii, il poti pur si simplu zdrobi de o suprafata tare.

Evita insa blatul de bucatarie sau gresia, care se pot sparge la impactul cu coaja tare a dovleacului. Daca ai nevoie de dovleac pentru alte preparate taie-l cu un cutit ascutit.

Dupa ce ai indepartat tulpina, taie dovleacul pe jumatate. Indeparteaza apoi toate semintele, pe care le poti pastra pentru a le praji.

Taie apoi din nou dovleacul in cate felii ai nevoie. Pentru placinte sau alte prajituri trebuie sa indepartezi si coaja.

Cum pregatesti dovleacul

Pentru a pregati dovleacul exista mai multe metode: fierbere, coacere sau inabusire.

Pentru a-l fierbe, aseaza dovleacul intr-o oala. Acopera dovleacul cu putin apa. Lasa pe foc pana da in clocot. Da apoi focul mai mic si mai lasa sa fiarba timp de 30 de minute. Cand dovleacul este fiert, scurge-l bine de apa.

Pentru a-l inabusi, acopera fundul unei oale cu apa. Las-o sa fiarba pana da in clocot. Aseaza apoi in oala un gratar pe are asezi cuburile de dovleac. Lasa sa mai dea o data in clocot si apoi da focul mai mic. Acopera oala si mai lasa la fiert timp de 30 de minute.

Pentru a-l coace, taie dovleacul in felii si acopera-le cu folie de aluminiu . Aseaza feliile de dovleac pe o tava si da la cuptor pentru 60 - 70 de minute.
 

Cum prepari piureul de dovleac
 

Cand dovleacul se raceste, dupa ce la-i fiert, inabusit sau copt, scoate de pe coaja tot miezul de dovleac. Intr-un bol, cu ajutorul unui blender, amesteca bine dovleacul, pana obtii un piure consistent. Piureul poate fi apoi depozitat la rece mai multe saptamani.

Autor: Mihaela Rotaru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului